Catarina Deremar (C) röstade emot att fälla Stefan Löfven
– Det var en ganska samlad församling. Det var väl inte jätteglada miner åt något håll även om vi var artiga mot varandra i vanlig ordning. Det är allvarligt och en historisk händelse så att man är ju lite tagen av stundens allvar.
Kunde ni ha gjort någonting annorlunda?
– Vi har ingått ett avtal och punkten är redan kompromissad. Om vi ska plocka bort den så har den ju en prislapp naturligtvis, jag tycker inte att man gör så för att avtalet måste ses som en helhet.
Marlene Burwick (S) röstade emot att fälla Stefan Löfven
– Det är jättemycket känslor, så är det. Min första reaktion var en blandning mellan en sorgsenhet och en stor bit ilska över situationen. Det jag framförallt är upprörd över är att de partier som har format en majoritet för att yrka bifall till misstroendeförklaringen inte har någon gemensam plan. Det de gör är att de försätter Sverige i ett väldigt svårt läge när vi har stora och viktiga beslut framför oss.
Hur var stämningen i riksdagen?
– Den var väldigt blandad. Det är ju en nerv och en spänning inför det som ska komma. Och också faktiskt en viss oro över att vi samlas allihop så tätt.
Såg ni det här framför er när januariavtalet slöts?
– Det var ju tydligt när januariavtalet slöts att Vänsterpartiet skulle fälla regeringen om förslaget lades fram, men det som har skett nu är ju att en utredning om fri hyressättning i nyproduktion har skickats på remiss, det har inte kommit något förslag. Därför var det faktiskt förvånande att det kom nu.
Lina Nordquist, riksdagsledamot (L), röstade emot att fälla Stefan Löfven
– Det var väntat att utgången blev som den blev utifrån vad partierna flaggat för. Det är så här demokratin ser ut och det finns inget bättre alternativ än det. Alla historiska dagar känns inte nödvändigt bra att uppleva, haha. Sedan är politik svårt att förutse. Jag tycker vi har förhandlat fram bra saker och gett Sverige viktiga och liberala reformer. Min 1 000:e dag som riksdagsledamot kom med en historisk omröstning där vi föll.
Hur var stämningen?
– Det var allvarstyngt oavsett vilken knapp man som riksdagsledamot skulle trycka på. Vi har haft en allvarsam tid nu med pandemin och det fanns en insikt i luften om att vi går mot en allvarsam tid nu.
Trodde du när ni slöt januariöverenskommelsen att detta skulle ske?
– Ja, det var med i riskbedömningen. Vi visste att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kan de fälla januariavtalet om de går ihop, men vi bedömde då att det var en ganska låg risk ändå.
Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD), röstade för att fälla Stefan Löfven
– Det här var inte en önskad situation, men skälet att vi hamnat här beror på att vi har en statsminister och en januariöverenskommelse som bygger på ett felaktigt förhållningssätt: att man inte kan prata med alla partier. Det har lett fram till den här situationen där en majoritet av riksledamöterna inte har förtroende för Stefan Löfven. Det är inte eftersträvansvärt att få en regeringskris men när man är i minoritet och ändå bara kör på, då står vi bakom ett misstroende.
Vilka konkreta anledningar ligger bakom att du röstade för att fälla statsministern i dag?
– Därför att vi tycker att statsministern aldrig skulle ha tillträtt och att regeringen gjorde ett stort misstag när de förlitade sig på stödet från Vänsterpartiet. Och att de har svikit på område efter område: skjutningarna, skolan, slutförvaret av kärnkraften etc. Vi vill ha en ny regering.
David Perez, riksdagsledamot (SD), röstade för att fälla Stefan Lövfen
– Det är glädjande att vi gick vidare med misstroendeomröstningen och att den bifölls av riksdagen. Vi har velat avsätta regeringen sedan dag ett men det har saknats majoritet för att göra det. När Vänsterpartiet nu deklarerade att de skulle stödja misstroendeförklaringen tillsammans med M och KD förändrades styrkeförhållanden.
Trodde du att det skulle vara möjligt att få igenom ett misstroende?
– Ja, även om det har kantats av lite osäkerheter kring hur Vänsterpartiet skulle förhålla sig i den här frågan. Men när Nooshi Dadgostar deklarerade att de står bakom misstroende så var det tydligt att det fanns en majoritet att fälla.
Hur var stämningen i kammaren i dag?
– Det var lite spänd stämning just för att man inte visste fullt ut på förhand hur Vänsterpartiet skulle rösta. Jag tror att åtminstone vi och M och KD drog en lättnadens suck när regeringen förlorade omröstningen och avsattes.
Ilona Szatmári Waldau (V) röstade för att fälla Löfven
– Jag tycker att det är tråkigt att vi har kommit hit. Jag hade önskat att regeringen Löfven hade fört en politik där man stått upp för folkhemmet.
Hon tycker att det var olämpligt av de som applåderade när Löfven röstades bort.
– Det är inget att glädjas åt. Vi har aldrig haft som mål att fälla en regering, men den förda politiken ledde oss hit.
Varför stoppade ni inte januariavtalet istället för att fälla regeringen två och ett halvt år senare?
– Vi var ju i det läget då att talmannen hade redan prövat två statsministerkandidater som hade fallit och det var den sista omröstningen före ett extraval. Vi hade naturligtvis väldigt långa diskussioner och till slut sa vi att vi vill ju i grunden hellre ha Stefan Löfven än Ulf Kristersson, men vi kan inte acceptera vilken politik som helst. Det förvånar mig att regeringen surar när vi bara står vid vårt ord.
Opinionsundersökningar pekar på en blå seger vid ett extraval. Vad tänker du om det?
– Det vore naturligtvis väldigt olyckligt om vi får en blå-brun regering men bollen ligger nu hos Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna.
Jessika Roswall (M), röstade för att fälla Löfven
– Det här var väntat – de partier som sa att de skulle rösta för misstroendet gjorde det. Jag är nöjd med resultatet i omröstningen. Jag tycker inte att den här regeringen borde tillträtt. Den bygger inte på en gemensam bild av vad man vill med samhället och skulle falla förr eller senare. Nu blev det i dag.
Hur ser du på att ni fäller regeringen på en fråga som ni själva egentligen står bakom?
– Vi har inte valt just det här tillfället, men vi har heller inte haft förtroende för regeringen varken nu eller tidigare. Vi vill samla partier som vill åt samma håll och är redo för ett extraval.
Hur var stämningen i riksdagen i dag när det var dags att rösta?
– Det kändes i kammaren att det var en historisk dag, vi har inte varit med om en sån här votering tidigare där en statsminister fallit. Det var en stund av allvar.
Maria Gardfjell (MP) röstade emot att fälla Stefan Löfven
– Jag tycker att det är oansvarigt av Vänsterpartiet att köra det här spelet. Både MP och S är partier som precis som Vänsterpartiet är emot marknadshyror. Nu tycker de inte att de har fått vara med i förhandlingarna men de kunde ha väntat på ett förslag innan de avfärdade det för jag är ganska säker på att vi hade kunnat göra dem nöjda.
– Det som jag är mest oroad för som grön politiker är att vi nu får en situation där vi får en starkt högerkonservativ regering. Det exakta syftet med januariavtalet var att undvika det.