De åtta hästarna är ute i hagen, Patrick och Lydia Springer böjer sig under eltråden och går in med skottkärra och grep. Bajshögarna på marken skyfflas upp i grepens rundade skopa.
– Titta, det här är köttbulletekniken! Man samlar allt längst bak, säger Patrick Springer.
Hästbajset uppförs sig i grepen ungefär som köttbullar som man skakar runt och vänder i en stekpanna. Grepen, som har fått namnet Sverigegrepen, har ett ergonomiskt, böjt skaft och ett handtag med flera greppmöjligheter.
Allt började när Lydia Springer stod och mockade en dag. Hon klagade på konstruktionen av grepen, och Patrick Springer försvann
i väg och kom sedan tillbaka med en slaktad spade.
– Jag hade en jättefin plastspade, den hade han skurit upp och gjort hål i.
Infallet med spaden ledde till den första i en rad prototyper. Nu, tre år senare, radar de upp dem på betonggolvet i verkstaden. Steg för steg kom de fram till en slutgiltig form.
Till sin hjälp hade de företaget GH-plast i Grisslehamn, som har provat sig fram till vilken plastsammansättning grepen måste ha för att klara en tuff stallmiljö. De gick igenom en tidsödande patentprocess, och har nu patent på sin grep.
Paret hade egentligen inga planer på att ägna all sin lediga tid åt en uppfinning. Vid sidan av att driva en ridskola för barn på hästgården har de andra jobb.
Patrick har ett eget företag som arbetar med värme- och ventilationssystem, Lydia är psykolog inom landstinget. I familjen finns tre barn mellan elva och tjugo år.
De har fått stöd från bekanta inom olika områden, men har inte haft kontakt med organisationer, myndigheter eller olika företagarcentrum som finns för att stötta nya företag och idéer.
De har inte heller sökt banklån för att finansiera utvecklingen av produkten, som de räknar med har kostat omkring en halv miljon kronor.
– Vi har lagt in alla våra besparingar i det här, och jobbat ihop de pengar som behövs. Det är lite samma sak som att köpa aktier, man vet inte hur det ska gå, säger Patrik Springer.
– Ska vi åka på semester eller beställa en prototyp för 30 000 kronor, har vi frågat oss. Då har vi valt prototypen, säger Lydia Springer.
Tidigare i höstas presenterades grepen på en hästmässa. Nu har de skrivit sitt första avtal, med butikskedjan Hööks, och har flera både svenska och utländska distributörer på gång.
Efter grepen vill de utveckla fler av redskapen de har i stallet, som krattor och sopborstar.
018-478 13 44
Hästidé. Man behöver inte vara proffs på uppfinningar och patentfrågor för att klara av att ta fram en ny produkt, tycker Lydia och Patrick Springer i Vänge som har utvecklat en egen stallgrep.Foto: Nina Leijonhufvud
De tog grepp om sin uppfinning
En ergonomisk stallgrep som underlättar mockandet. Idén växte fram hos makarna Lydia och Patrick Springer på hästgården Körlinge i Vänge. Nu är greparna på väg ut i handeln.
Foto: Nina Leijonhufvud
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!