De tävlade i konsten att bilda nya ord
Vad förenar kix, lar och tocka men inte häv, moss och dyvel? De förra orden finns med i Svenska akademins ordlista, inte de senare - en helt avgörande egenskap för en scrabblespelare. På lördagen genomfördes turneringen Uppsala Öppna med ett 30-tal deltagare.
Foto: Rolf Hamilton
- Innan scrabble kom på nätet 2003 var rekordet på SM 18 deltagare. Vid senaste SM:et var det 84 deltagare från hela landet, säger Niklas Elmefjäll från Uppsala, som själv vunnit SM två gånger.
En som åtminstone indirekt kommit in den vägen är Emma Hardy, arrangör av lördagens turnering. I två år har hon tävlat i scrabble.
- Det var min syster som tjatade med mig efter att hon själv upptäckt scrabble på nätet. Jag tänkte att det skulle vara nördigt men jag blev fast direkt.
Totalt finns ca 200 aktiva spelare i landet, varav ett 10-tal i Uppsala. En gång i veckan har man träning.
- Man tränar genom att läsa ordlistor och lära sig hur man kan förlänga ord, berättar Greger Nässén från Stockholm.
Scrabble handlar i korthet om att bilda ord med bokstäver som ger olika poäng beroende på hur ovanliga de är. Bibeln är som sagt akademins ordlista.
Att ett sådant oomtvistligt rättesnöre finns är kanske extra viktigt just på svenska, med tanke på vårt språks oändliga möjligheter att skapa kombinationsord. Sålunda accepteras julbock, medan exempelvis limtjuv inte skulle godtas.
Här finns dock en psykologisk aspekt, eftersom det kostar poäng att kolla upp ett ord som är riktigt, berättar Niklas Elmefjäll.
- Man kan försöka bluffa genom att uttala giltiga men ovanliga ord fel. En del tycker att det är oetiskt, men jag bruka göra så.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!