De tar strid mot byggplanerna

De vill att Uppsalaborna ska få en chans att säga om de vill att det ska byggas bostäder i Seminarieparken eller inte. Därför har de startat en namninsamling. Första dagen samlades närmare 900 namn in.

Foto: Robert Johansson

Uppsala2011-09-29 08:03

Videon är inte längre tillgänglig

- Många är måna om sitt kulturarv, säger Magnus Pettersson, en av personerna bakom namninsamlingen och folkupproret Rädda Seminarieparken.

Enligt gruppen bakom folkinitiativet är syftet med namninsamlingen i första hand inte att ta ställning till själva byggplanerna på 250 bostäder. Det är att få till en folkomröstning så att kommunpolitikerna kan se vad Uppsalaborna faktiskt vill med Seminarieparken. Att inte låta folk få en möjlighet att yttra sig i frågan kallar Magnus Pettersson för att köra över folk.
- Man brukar tala om politikerförakt, här tycker jag att man kan tala om ett väljarförakt.

Sedan den 1 januari i år är det lättare att kräva en kommunal folkomröstning. Nu behövs det visserligen dubbelt så många namnunderskrifter, tio procent av de röstberättigade i kommunen jämfört med fem procent tidigare, men samtidigt har det blivit betydligt svårare för politikerna att stoppa en folkomröstning. Tidigare var det lite godtyckligt om det blev en folkomröstning efter en namninsamling. Av 80 initiativ var det bara fem som ledde till folkomröstning. För att stoppa ett folkinitiativ numera krävs att två tredjedelar av ledamöterna i kommunfullmäktige röstar emot.

Någonstans mellan 15 000 och 16 000 namnunderskrifter, med fullständiga personnummer - för att kontrollera om personen är röstberättigad - och adress, behövs för att få igenom en folkomröstning i Uppsala kommun. Magnus Pettersson uppskattar att det kommer att ta tre månader att få tillräckligt med underskrifter. Några få timmar efter att kampanjen startat hade närmare 900 personer skrivit under. Han berättar att det inte är svårt att få människor att skriva på. Många av dem som skriver under är förbannade eller irriterade över politikernas agerande.
- Folk är frustrerade och arga att man far illa fram med deras stad, säger Magnus Pettersson.

Magnus Pettersson menar att byggplanerna bara är toppen på ett isberg. Under ytan finns en irritation över de kortsiktiga lösningar som man anser att kommunen har. Enligt Magnus Pettersson är Seminarieparken ett av de få grönområden som finns i området. Folkupprorsgruppen tycker att det är ett bättre och mer långsiktigt förslag att bygga bostäder på parkeringen vid Fyrishov, med två parkeringsplan under.
- Man får bostäder, behåller det kulturhistoriska arvet och närhet till grönområde, säger Magnus Pettersson.

Namninsamlingen kommer att pågå till dess kommunfullmäktige fattar ett beslut i frågan. Det väntas ske tidigast i november. I kommunfullmäktige finns det många politiker som är för bostäder i Seminarieparken. Framför allt är det Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna som är för byggplanerna. Trots det tror Magnus Pettersson att politikerna inte skulle rösta ned en folkomröstning om tillräckligt många namn samlades in.
- Det skulle se väldigt illa ut ur ett demokratiskt perspektiv om man kör över en så tydlig opposition och ett sådant engagemang, säger Magnus Pettersson.

Även om en folkomröstning skulle bli aktuellt behöver fullmäktige inte följa utslaget. En omröstning är enbart rådgivande. Men i kommunerna i UNT:s spridningsområde där sex folkomröstningar skett sedan 1980, har politikerna aldrig gått emot folkets vilja.

FAKTA FOLKINITIATIV

Fakta: Lagändring för fler folkomröstningar

Sedan 1 januari i år krävs det namnunderskrifter från tio procent av de röstberättigade i kommunen för att få igenom en folkomröstning i en viss fråga. Utöver namnteckning, namnförtydligande och adress krävs hela personnumret, tio siffror, för att kunna kontrollera att personen är röstberättigad. Enbart namn som samlats in under sex månader får räknas.

Kommunfullmäktige får bara stoppa en folkomröstning om en klar majoritet, två tredjedelar, av närvarande ledamöter röstar mot förslaget. En folkomröstning är enbart rådgivande och fullmäktige behöver inte följa opinionen i sitt beslut.

Källa: Kommunlagen, Sveriges Kommuner och Landsting

Fakta: Byggplanen

Markägaren NCC vill bygga 250 lägenheter längs Ringgatan och Fyrisvallsgatan.

Länsstyrelsen har påbörjat en undersökning om att eventuellt förklara lärarseminariet, parken samt närliggande byggnader som byggnadsminnen. Undersökningen kommer att ta några månader. Blir Seminariet byggnadsminnesmärkt får området inte förändras i strid med länsstyrelsens beslut.

Byggplanen ställs ut under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om