I slutet av oktober 2020 var Uppsalatidningen först med att berätta om personer som paddlar på surfingbrädor i vattentunnlarna under Uppsala stad. Det handlar om äventyrare som inte kan hejda sig från att undersöka vad som finns bakom nästa krön i dagvattensystemet. Jonathan Tigrar, vd för företaget Go Adventure, som har inriktat sig på upplevelser, ser en affärsmöjlighet här. Han vill göra dagvattensystemet tillgängligt för allmänheten, genom guidade turer, och på så sätt stärka turismnäringen.
– Ska vi nöja oss med minigolf och bowling? Om vi vill ha Uppsala till ett besöksmål behöver vi väldigt många små äventyr eller ett Eiffeltorn, och det har vi inte i dagsläget, säger han till UNT.
Men för att det ska bli en verklighet måste han få Uppsala vatten med sig, vilket inte lyckats hitintills. När fenomenet kom ut i media i höstas kontrade Uppsala vatten med att göra en polisanmälan om olaga intrång.
– Jag betraktar det fortfarande som ett intrång, men det har inte hänt någonting egentligen. Jag har inte fått något gensvar från polisen heller, säger Bert Skagerberg, avdelningschef VA-nät, Uppsala vatten när UNT kontaktar honom för att höra hur det gått och om det finns någon öppning för ett samarbete med äventyrsbolaget.
– Nej, vi vill inte gå med på att starta någon regelrätt verksamhet. Det är för farligt. Om det blir ett skyfall fylls rören snabbt och då är det inte säkert att de kommer ut levande, säger han.
Men Jonathan Tigrar hävdar att hans företag redan gjort en professionell riskbedömning tillsammans med en arbetsgrupp som har insyn i verksamheten på Uppsala vatten, samt är experter på vatten, riskhantering och mikrobiologi.
– Att Uppsala vatten inte förstår värdet av att skapa något unikt är det som sätter stopp för det här, inte riskerna. Det är tråkigt att man inte försöker vara möjliggöraren istället för att vara tråkmånsen, säger Jonathan Tigrar.
Han får medhåll av surfaren Linus, som egentligen heter något annat, och som i över 15 år har ägnat sig åt att undersöka tunnlar och grottor.
– Jag förstår inte hur den här stora tunneln skulle kunna fyllas med dagvatten snabbt. Det där köper jag inte. Det känns som skrämseltaktik.
Han tycker Uppsala vatten har varit väl snabba med att sätta ner foten.
– Äventyrsturism har länge varit på uppsving. Det finns inte många sådana här saker att göra i Sverige, det hade varit en jättestor grej för Uppsala på äventyrskartan, säger Linus.
Enligt Jonathan Tigrar handlar det inte om ett stort antal tunnlar som skulle beröras utan bara en.
– Vi pratar inte om att vi skulle vara i hela dagvattensystemet utan om en 100 meter lång tunnel som går rakt in från Fyrisån. Det är inget stort ingrepp utan fullt görbart.
Men Uppsala vatten letar i dag åtgärder för att stoppa trafiken i dagvattensystemet.
– Min och företagets linje är klar, vi tänker inte öppna ett event. Problemet är att det inte bara är att stänga igen tunnlarna. De måste ha tillsyn och rensas om de blir täta, men någonting kommer vi att göra, säger Bert Skagerberg.
Jonathan Tigrar är övertygad om att det finns ett stort allmänintresse för den här typen av upplevelse och han är van att få nej först, innan det blir ja.
– Jag har haft många tokiga idéer i Uppsala, varav några har blivit verklighet. Vi tror att det är genom upplevelser vi skapar en känsla för staden, vad man kan göra här, säger han.