Skuggsamhället
Det är den 23 juli 2018. Eftermiddagen är högsommarvarm när polisen Annika Svensson och socialarbetaren Vlad Virgil går in i det svala trapphuset i femvåningshuset i centrala Uppsala. De vet att det bedrivs sexhandel i en av lägenheterna.
– Utifrån en sexannons på nätet hade vi lyckats lokalisera lägenheten. Tjejen i annonsen såg mycket ung ut och vi ville erbjuda henne hjälp, säger Annika Svensson.
Vad de inte vet är att tjejen, som vi kan kalla Alicia, inte är ensam i lägenheten. Där befinner sig också de två män som tvingar henne att sälja sex. De följande minuterna blir dramatiska. Männen flyr genom att hoppa ut från balkongen, men Annika Svensson springer efter. Vid Hamnesplanaden hinner hon upp den ena mannen. Den andra mannen fångas vid Kålsängsgränd av ditkallade poliser.
Kvar i lägenheten sitter Alicia darrande. Hon kan ingen svenska och nästan ingen engelska. Men eftersom även Vlad Virgil kommer från Rumänien kan han berätta för henne att det finns hjälp att få och att hon, om hon vill, kan polisanmäla männen. Det vill hon.
Alicia förs till ett skyddat akutboende. Där tar Eva Moberg, som jobbar med socialt arbete för en kyrka i Uppsala, emot och bor med henne de kommande fem dagarna. För Eva Moberg är det första gången hon kommer så nära en tjej som brutits ned i sexhandel.
– Hon var liten och rädd och förvirrad. Omkring 150 centimeter lång och vägde 39 kilo. Hon var i ett väldigt risigt tillstånd psykiskt, nästan apatisk. Hon behövde få krascha ner i en säng och sova, dricka och äta. Det var inte läge för djupa samtal eller terapi, utan bara att finnas där för henne. Jag blev nästan som en mamma, säger Eva Moberg.
Under de följande veckorna får de veta mer om Alicia. Om hur hon nyss fyllt 18 när hon i juni 2018 lurades till Sverige för att sälja sex. Hemma i Rumänien hade hon en nyfödd son, men hennes nye rumänske pojkvän lyckades övertyga Alicia om det lyxiga liv de skulle kunna leva om hon sålde sin kropp ett tag.
Under fyra veckor tvingade pojkvännen och dennes kusin Alicia att sälja sex närmare hundra gånger, först i lägenheter i Stockholm och sedan i en lägenhet i centrala Uppsala. Hon utsattes för grova övergrepp, inte minst från den man som hon i polisförhören kom att peka ut som den som styrde sexköpen.
Alicias historia är på flera sätt typisk för många som i dag säljer sex i Sverige. Hon kommer från ett relativt fattigt land med nästan inga kunskaper om Sverige. Hon har en trasig uppväxt. Och hon lurades in i prostitution av en man som utgav sig för att vara kär i henne, det så kallad lover boy-fenomenet.
Men i ett avseende var Alicia ovanlig: hon var öppen för att få hjälp.
Annika Svensson, Eva Moberg och Vlad Virgil har jobbat ihop sedan 2016. I början var arbetet inriktat på att hjälpa de som tigger till ett värdigare liv. Men efter något år började de inse att de många av de utsatta inte syns på gatorna, utan att det i lägenheter och på hotell pågår en omfattande sexuell exploatering av kvinnor från fattiga länder. De flesta från Rumänien, men också från bland annat Bulgarien, Ungern, Nigeria och Ryssland.
De nyvunna insikterna har lett till ett uppsökande arbetssätt som går ut på att få brottsutsatta att förstå att det finns hjälp att få. Genom de annonser på nätet där kvinnorna marknadsförs har Annika, Vlad och Eva kunnat lokalisera åtskilliga av dem. Ibland kontaktar de kvinnan och stämmer träff med henne. Ibland vet kvinnan inte i förväg att de kommer. Det absolut bästa är att träffas på en neutral plats, som inte är förknippat med sexhandeln.
– På hotellrummet kan kvinnorna vara kvar i den roll de måste spela för att klara av det de gör. De kan säga att de är "Maribella" eller "Lolita", någon som älskar män och att ha sex. Först när de kliver ur den bubblan kan vi få dem att berätta, säger Annika Svensson.
De första minuterna är avgörande för att vinna kvinnans förtroende. Ofta lyckas de.
– De vill prata eftersom vi ser dem som en person, inte som ett objekt. När de väl fått förtroende för oss brukar de bli väldigt öppna och svara på alla våra frågor. De berättar om sin uppväxt, vad de gjorde i hemlandet, varför de är här, vad de blir utsatta för. Vi sitter ofta i flera timmar och pratar, säger Vlad Virgil.
– Att du pratar rumänska Vlad och att du Eva pratar ryska är ju enormt värdefullt. Om jag skulle komma in med mina poliskollegor hade vi knappast fått samma utfall. Vi har varken språket eller någon djupare kunskap om de kulturer och de länder som de här kvinnorna kommer ifrån, konstaterar Annika Svensson krasst.
Trots att många tjejer vittnar om djup utsatthet, tvång och grova övergrepp är det relativt få som vill ha hjälp att hoppa av. Många är rädda för vad hallicken och eventuella människohandlare bakom denne ska göra. Kanske blir de dödade. Kanske görs det allvar av hotet att skicka bilder på sexannonserna till släkten därhemma, så att alla får veta att de varit horor.
Men till stor del handlar det om att ha turen att nå den utsatta kvinnan vid rätt tidpunkt. Det vill säga inte under den första tiden, då många fortfarande tror på löften om alla pengar de ska tjäna och hur lyxigt livet kommer att bli. Och inte heller när det gått så lång tid att de hunnit bli nedbrutna; då hamnar många i något som kallas inlärd hjälplöshet där de känner att det inte spelar någon roll vad som görs, de kommer ändå aldrig att ta sig ur det.
– Det är i luckan däremellan vi behöver nå dem. Det var vid den tidpunkten vi hittade Alicia, hade vi hittat henne några veckor senare hade hon kanske varit för nedbruten för att ta emot hjälp, säger Annika Svensson.
Men är det inte tröstlöst att träffa alla dessa kvinnor som utsätts för övergrepp men ändå säger nej till hjälp?
– Det jobbigaste är när vi märker att en kvinna vill ha hjälp, men inte uttrycker det, säger Annika Svensson.
– Även om de inte vill ha hjälp just då hoppas vi att vi sår ett frö hos varje kvinna. Så att den dagen när hon inte orkar mer så vet hon att det finns hjälp att få, säger Eva Moberg.
De kan inte tvinga någon att lämna det destruktiva livet. Att sälja sex är inte olagligt, bara att köpa sex. Men säger en kvinna att hon vill hoppa av är Annika, Vlad och Eva skyldiga att hjälpa henne. Därför har de några gånger beslutat att inte söka upp kvinnor eftersom det inte funnits plats på särskilda skyddade boenden.
– Det finns för få platser för den här gruppen. Det är en extremt utsatt grupp på så många plan och vi skulle önska att det fanns ett särskilt boende för dem, där vi från socialtjänsten och polisen får identifiera vilka som behöver plats, säger Eva Moberg.
De är noga med att påpeka att deras arbete är ett komplement till polisens arbete mot sexköp. En genomsnittlig dag ligger omkring 10–15 annonser ute om kvinnor som säljer sex i Uppsala. Hur många sexköp som genomförs varje dag är givetvis omöjligt att säga, men bara en bråkdel av de som utnyttjar kvinnorna – antingen som hallickar eller som sexköpare – åker fast. I fjol polisanmäldes 24 män i Uppsala kommun för att ha köpt sex. 2018, det år då Alicia fick hjälp, var ett rekordår med 84 anmälningar.
Enligt Eva, Annika och Vlad har pandemin inte minskat inflödet av kvinnor som säljer sex. Tvärtom.
– Vi har pratat med flera kvinnor bara den senaste veckan som berättar om hur mycket svårare det blivit i hemländerna att få ekonomin att gå ihop. Medan övriga Europa är nedstängt åker de hit eftersom det är mycket mer öppet här, säger Annika Svensson.
I april 2019, nio månader efter att Alicia upptäckts, döms 17 av hennes sexköpare till böter. En av dem döms även till fängelse för det nya brottet oaktsam våldtäkt eftersom han förstått att hon kunde vara utsatt för människohandel. De två män som tvingat henne till prostitution döms till fängelse och utvisning för människohandel.
Efter de första dygnen på det akuta boendet fick Alicia komma till ett mer långsiktigt skyddat boende. Trots att de inte setts på flera månader kallar Alicia Eva för "mamma" när de kramas i korridoren i Uppsala tingsrätt.
– Det var väldigt tufft för henne att gå igenom tre veckors rättegång. Det behövs mycket stöttning för att orka det hon orkade, säger Eva Moberg.
UNT har försökt nå Alicia, men hon vill inte intervjuas. Hon har lämnat de traumatiska händelserna i Sverige bakom sig. I dag bor hon i Rumänien tillsammans med sin nu treårige son. För några veckor sedan gifte hon sig.