De slukar allt i sin väg

Trollsländor håller sig till en strikt insektbaserad diet, men de är inga nogräknade finsmakare. Tvärtom glufsar de i sig vilka flygfän som helst som de kommer över.

Fjädermygga på menyn. En trollsländehane av arten mörk u-flickslända glufsar i sig en fjädermygga. Trots att det finns många olika arter av trollsländor, med olika storlek och kroppsbyggnad, verkar de ha ungefär samma matvanor.

Fjädermygga på menyn. En trollsländehane av arten mörk u-flickslända glufsar i sig en fjädermygga. Trots att det finns många olika arter av trollsländor, med olika storlek och kroppsbyggnad, verkar de ha ungefär samma matvanor.

Foto: Toumas Kankampää

Uppsala2017-11-26 20:30

Det framgår av en nordisk studie som är först i världen att kartlägga hur matvanorna ser ut för vuxna trollsländor. I studien har forskarna undersökt pyttesmå prover från trollsländors bajs.

– Trots att jag forskat kring insekter i flera decennier var det något av en överraskning att trollsländor skulle visa sig vara en så dominerande rovdjursgrupp i luftrummet, av samma kaliber som vissa fåglar och fladderemöss, säger Tomas Roslin, professor i insektsekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Alla som någon gång med blicken har försökt följa en trollslända flykt genom luften inser att det måste vara så gott som omöjligt att annat än i undantagsfall se vilka byten de fångar under sin jakt på mat.

Den svårigheten har forskarna i den nya studien dock helt kunnat kringgå genom att i stället för att försöka ha koll på vad trollsländornas slukar ta reda på vad som kommer ut i den andra änden med deras bajs.

– Efter att bytesinsekter har passerat en trollsländas mag-tarmkanal är de visserligen så förstörda att inga delar av dem går att se i mikroskop, men i trollslländebajset har de ändå lämnat ett genetiskt fingeravtryck som gör att de kan identifieras med en dna-analys, säger Tomas Roslin.

Tomas Roslin medger att denna forskning med avanceras dna-teknik på millimeterstora prover av trollsländebajs kan förefalla minst sagt nördig, men framhåller att resultaten av den är så betydelsefulla att de borde ha ett långt större intresse än för bara forskarna själva.

– Eftersom trollsländor är rovdjur på toppen av insekternas näringskedja är det faktiskt jätteviktigt att veta vad de äter. Hur mycket trollsländor det finns och vad de äter har stor påverkan på förekomsten av andra insekter, både sådana som är nyttiga och skadliga för oss människor, säger han.

I studien har forskarna undersökt bajsprover från tre arter av trollsländor som fångades in i nordvästra Finland: pudrad smaragdtrollslända (L sponsra), sjöflickslända (E cyathigerum) och svart ängstrollslända (S danae).

– Vi valde att fokusera på just de här arterna för att de alla är vanliga i Norden och därför att de är relativt avlägsna släktingar och därför skiljer sig till många olika drag. Tillsammans borde de därför ge en god bild av vad trollsländor i allmänhet äter, säger Tomas Roslin.

I proverna fanns dna från många olika insektsarter. En stor del av trollsländornas föda bestod av tvåvingar som till exempel harkrankar och spyflugor, men också steklar som myror och parasitsteklar, skalbaggar och fjärilar fanns med på deras matsedel.

– Det verkar alltså som om trollsländor äter vad de kommer över och inte är specialiserade på några särskilda insektsarter. Och trots att de tre undersökta trollsländearterna lever och jagar i litet olika miljöer visade det sig att de äter i stort sett samma insektsarter, säger Tomas Roslin.

Trots att de tre trollsländerarterna skiljer sig rätt mycket i både storlek och kroppsbyggnad fanns inga skillnader i storleken på bytesdjuren som de åt upp.

– Det var ett ganska överraskande resultat. Vi hade förväntat oss att större trollsländor skulle jaga större bytesarter än vad mindre trollsländor gör, men så var alltså inte fallet, säger Tomas Roslin.

Ännu har forskarna inte försökt sig på att utifrån resultaten av den nya studien göra några detaljerade beräkningar av vilka de ekologiska effekterna skulle bli vid en kraftig minskning av trollsländor.

– Det enda vi bergis kan säga är att vi skulle se betydligt fler insekter i luften och förmodligen känna oss mer irriterande av dem när vi sitter ute och äter på somrarna, säger Tomas Roslin.

I studien oprövade forskarna några olika metoder för att spåra bytesdjurens dna i bajsproverna, varav en visade sig vara bäst.

– Även om det var en rolig teknisk utmaning att undersöka något så nyttigt som trollsländebajs är det viktigt att påpeka att samma allmänna dna-baserade approach kan användas för att ta reda på vad till exempel elefanter, snöleoparder eller näbbmöss äter. Den ger helt enkelt en ny inblick i hur naturen är konstruerad, säger Tomas Roslin.

Studien, som genomförts av forskargruppen vid Åbo universitet, Helsingfors universitet och SLU i Uppsala, har publicerats i vetenskapstiskriften Ecology and Evolution och kan läsas på https://doi.org/10.1002/ece3.3404

Visste du att...

... det finns 5 680 kända arter av trollsländor i världen, varav 64 har påträffats i Sverige?

... trollsländor har en nära 300 miljoner år lång historia, vilket göär dem till en av de äldsta insektsordningarna bland nu levande insekter?

... trollsländor utvecklas direkt från nymf (larv) till flygfärdig insekt, utan något mellanliggande puppstadium?

... både larver och fullbildade trollsländor livnär sig på rov?

... storleken på trollsländor varierar från ett vingspann på mindre än två centimeter till på som mest 19 centimeter?

... att trollsländorna tillhör en insektsordning med det vetenskapliga namnet Odonata, som kommer från det grekiska ordet för tandad?

... trollsländor med sina stora fasettögon är den grupp bland insekterna som anses ha bäst syn?

... trollsländor håller sina fasettögon rena genom att stryka över dem med frambenen?

... trollsländor använder benen för att fånga sina byten i luften? Även bakbenen är tillräckligt långa för att nå fram till munnen.

... trollsländehonor sticker in sina ägg i vattenväxter eller släpper dem fritt i vattnet?

... vuxna trollsländor för det mesta bara lever under några veckor? Däremot kan det ta månader och ibland flera år för en nymf att utvecklas till flygfärdig trollslända.

... trollsländorna kan ha fått sitt svenska namn av att de enligt gammal folktro sades vara trollens spinnverktyg?

... sju trollsländearter som finns i Sverige är rödlistade eller klassas som särskilt skyddsvärda av EU, däribland den globalt rödlistade dvärgflicksländan N speciosa? I Sverige är dvärgflicksländan den minsta trollsländearten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!