De slår tillbaka mot sexövergrepp

En natt blev Uppsalabon Johanna Ögren förföljd av en tafsande man. Sedan dess har hon gått en kurs i självförsvar för tjejer och lärt sig hur man hanterar sådana situationer.

Smärtsamt. Ett knä i skrevet kan oskadliggöra en våldsman. Sofia Munther tränar sig på att knäa medan Isabelle Edén ger instruktioner.

Smärtsamt. Ett knä i skrevet kan oskadliggöra en våldsman. Sofia Munther tränar sig på att knäa medan Isabelle Edén ger instruktioner.

Foto: Charlotte Winberg

Uppsala2017-05-24 06:05

Under 2016 anmäldes 206 fall av sexuella ofredanden i Uppsala vilket är fler än något annat år. Även i resten av landet syns en liknande, mycket tydlig trend och ett ökande antal kvinnor uppger att de utsätts även för andra sexualbrott.

Den tid då män kan räkna med att kvinnor stillatigande låter sig förvandlas till offer verkar vara förbi. I alla fall bland de tjejer som samlats den här torsdagkvällen i gymnastiksalen på Kvarngärdesskolan i Uppsala. Gruppen har bestämt sig för att inte bara säga ifrån utan även ge tillbaka mot män som försöker våldföra sig på dem.

– Ta sats och slå till med armbågen i ansiktet. Så där ja! Lägg din kroppstyngd bakom slaget så blir det mycket hårdare. Fint!

Läs tidigare delar i artikelserien:

Allt fler anmäler sexuella ofredanden

Övergrepp på Fyrishov ledde till normkurs

Instruktören Isabelle Edén från Uppsalaföretaget SFT, Självförsvar För Tjejer, visar Emmeli Hughes hur hon ska gå till motattack om hon blir angripen. Det smäller rejält när Emmeli tar sats med hela armen och drämmer till den vadderade platta som Isabelle skyddar ansiktet med.

Därefter blir det träning på pungsparkar.

– Ska man försvara sig mot någon som är större än en själv är det nödvändigt att slå mot ställen där det där det ger mest effekt.

– När ni riktar ett slag mot skrevet på en man är det bästa att använda knäet. Sparkar ni med foten är det risk att ni kommer ur balans, förklarar Isabelle Edén.

Så säger elever om sexofredanden

Sexkränkningar på nätet bedöms hårdare

Deltagarna i självförsvarskursen är mellan 20 och 23 år gamla. En av dem är Johanna Ögren som berättar hur hon och en tjejkompis blev antastade av en man i 40-årsåldern en natt i Gävle när de var på väg hem. Mannen började tafsa och plötsligt såg Johanna hur han knuffade in hennes kompis mot en portuppgång.

– Jag blev jätterädd men min kompis var kylig och när hon upptäckte några killar som kom gående ropade hon "Hej Hampus" trots att hon inte kände dem. Mannen tog då ett steg bakåt och vi lyckades springa därifrån.

Johanna Ögren säger att hon kände sig hjälplös i stunden och visste inte hur hon skulle agera mot mannen. Men under kursen har hon fått lära sig vilka grepp som kan användas för att ta sig ur en övergreppssituation.

– Om jag råkade ut för något liknande i dag skulle jag känna mig mycket säkrare och veta hur jag kan försvara mig själv.

Unga tjejer vittnar om vardag av sexuella ofredanden

Under samtalet med gruppen visar det sig att tafsande på krogen är vardagsmat, tjejerna beskriver det som mer regel än undantag att killar och män tar på dem.

– Att någon tafsar har blivit som en vana när man går ut, säger Evelina Pålsson.

– Ja, senast nu på valborg råkade jag ut för det flera gånger, inflikar Sofia Munther.

Nu är inte de kraftfulla slag som lärs ut på kursen något tjejerna uppmanas att utdela om de råkar ut för en hand på rumpan – att bruka mer våld än nöden kräver kan leda till anklagelser om misshandel. Men en gemensam uppfattning är att kunskaperna i självförsvar ger en stärkande effekt i många olika situationer.

Kajsa Pålsson berättar hur hon en dag gick genom Svavagallerian i Uppsala då hon omringades av ett gäng killar. De gjorde egentligen inte så mycket mer än att hånskratta åt henne men deras beteende framkallade en känsla av osäkerhet.

– Den där händelsen inträffade efter att jag lärt mig självförsvar och även om jag blev illa till mods kunde jag sträcka på mig, precis som jag lärt mig på kursen.

Instruktören Isabelle Edén säger att det är stor efterfrågan på självförsvarskurser för tjejer. Kanske är det ett tecken på att attityderna kring sextrakasserier och övergrepp håller på att förändras.

– Tjejer är starkare i dag. Det har blivit fler som vågar stå upp för sig och säga ifrån, tycker Johanna Ögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!