– Nu vill jag att redaktionsgruppen går upp och tar tag i detta. Nu har ni jobbat jättemycket med idéerna. Vissa är klara och andra är inte klara. Vi måste delegera till varandra vad som ska göras.
Processledaren Anna Viklund står längst fram i vad som ser ut som ett klassrum. Det är en massa sittplatser och whiteboards och teckningar på väggarna. Men det här är inget klassrum och ingen skola heller. Detta är Uppsalas kanske mest udda jobb just nu.
För tre veckor sedan fick 15 ungdomar i gymnasieåldern i uppdrag att ta fram idéer till nya sommarjobb för nästa sommar. Utgångspunkten är att göra Uppsala bättre som stad. Nu är gruppen färdig att presentera sina förslag.
– Fokus ligger på att tänka nytt och kreativt. De är här för att de är unga och kan tänka utifrån sina egna perspektiv, säger Anna Viklund.
För Linnea Fundell, 16 år, är detta ett spännande sommarjobb. Hon visste inte vad som förväntades när hon kom hit för tre veckor sedan, men hon blev genast positivt överraskad. De två första veckorna hade gruppen två–tre föreläsare per dag i ämnen som fördomar, socialt entreprenörskap, barnkonventionen och hur kommunfullmäktige funkar.
– Det är som en utbildning, fast vi får ett uppdrag gjort samtidigt, säger Linnea Fundell, 17 år.
Marie Siberg är uppdragsstrateg i Uppsala kommun och en av initiativtagarna till projektet tillsammans med företaget som utvecklat konceptet, Framtidsboxen.
– Programmet är ambitiöst upplagt och man jobbar enligt en viss metodik.
Syftet är att de unga ska känna att de har inflytande, samtidigt som de faktiskt kan hjälpa Uppsala kommun med reella problem. 15 september kommer gruppen att presentera förslagen för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. En utvärdering får sedan visa om man kommer att fortsätta samarbetet med Framtidsboxen.
– Det beror på vad ungdomarna tycker, det är viktigt att de tycker att detta har bidragit till deras utveckling.
Enligt Marie Siberg är det mycket möjligt att någon av idéerna kommer att bli verklighet nästa år:
– De förvaltas av arbetsmarknadsnämnden, så om de tycker att vi ska gå vidare kommer jag att arbeta vidare med dem.
Linnea Fundell hoppas också att de här tre veckorna ska leda till nya jobb för unga nästa sommar.
– Det hade varit jättehäftigt om mina vänner får sommarjobb på grund av det jag gör nu, säger hon.