De ska stoppa coronaträngseln i butikerna

Gott om handsprit, men problem med trängsel i butikslokalerna. Nu får tillsynsenheten på länsstyrelsen i Uppsala län nya färska miljoner för att se till att covidlagen efterföljs. Det meddelade regeringen på en presskonferens på tisdagen.

Kristina Jansson, enhetschef på länsstyrelsen och landshövding Göran Enander.

Kristina Jansson, enhetschef på länsstyrelsen och landshövding Göran Enander.

Foto: Montage/UNT

Uppsala2021-01-26 14:16

– Tio procent av de som testar sig har covid-19 i vårt län och många ligger på sjukhus. Det är extra viktigt nu att vi inte drar igång en tredje våg. Det blir två strategiska månader framöver innan den stora bulken människor börjar vaccineras i början på april, säger Göran Enander, landshövding i Uppsala.

Länsstyrelsen i Uppsala där Göran Enander är chef får del av de 175 miljoner som ska användas för att inspektera butiksägare och arrangörer av bland annat kulturarrangemang. Det meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff under tisdagen. Ansvarig för länsstyrelsens tillsyn i Uppsala är Kristina Jansson.

– Den enskilde kan inte straffas för att de står för nära någon i en kö eller butik eller så. Det är verksamhetsutövarens ansvar. I värsta fall kan vi lägga ett föreläggande om att vissa åtgärder måste vidtas, vilket kan vara förenat med vitesbelopp. Men vi vill inte behöva komma till den typen av beslut, vi föredrar en frivillig rättelse, säger Kristina Jansson.

Dessutom förlängs de särskilda covidlagstiftningen för serveringar, meddelade regeringen på tisdagen. Dalarnas landshövding Ylva Thörn samordnar en rapport för alla Sveriges länsstyrelser, och meddelade vid pressträffen att det fanns brist på handsprit i flera län. Men det är ingenting som berör just Uppsala. 

– Det är inget vi har sett i de kontroller vi gjort, säger Kristina Jansson.

Hennes enhet består av 6 personer som både gör tillsynsbesök ute i verkligheten och tar emot anmälningar från allmänheten. Dessutom bistår de verksamheter som behöver hjälp att tolka reglerna.

– Det vanligaste vi får till oss från medborgare är att de upplever att det är trångt i vissa butiker eller på handelsplatser. Och verksamheter som hör av sig berättar att de kan ha svårigheter ibland att räkna ut maxantalet i en butik till exempel, hur stor del av ytan ska man räkna som tillgänglig, där har vi behövt komma in med råd, säger Kristina Jansson.

Enligt den tillfälliga covidlagen får butiken bara ha en besökare per 10 kvadratmeter tom golvyta. Då får inte möbler, hyllor och ytor täckta av varor räknas med.

– Man får göra det man kan för att få ett bra flöde med de förutsättningar man har, säger Kristina Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!