De ska leda ungdomarna rätt

Han är 22 år och har redan hunnit med 18 månader på anstalt. Sedan helt nyligen är han en nyckelperson i det nystartade ungdomsprojektet Första Steget, som arbetar för att förebygga kriminella gängbildningar i Uppsala.

Hiwa Mohtadi, Allan Mare, Raed Als-Hammari och Abraham Tewelde är grundarna bakom ungdomsprojektet Första Steget.

Hiwa Mohtadi, Allan Mare, Raed Als-Hammari och Abraham Tewelde är grundarna bakom ungdomsprojektet Första Steget.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2005-07-06 00:00
- Jag såg min chans till ett annat liv och tog den, berättar han.
Det är svårt att tro att den sympatiska och välformulerade killen har varit en av de riktigt stökiga. De var honom alla såg upp till. Han var en av gängledarna och som han själv uttrycker det - en negativ förebild.
- Ingen vinner på den livsstilen jag hade.
Nu vill han använda respekten han besitter bland ungdomarna i Uppsala till att förmå dem att göra smarta val i livet. Vara en positiv förebild.
- Han är en mycket viktig person för projektet, säger Allan Mare som är en av grundarna till Första Steget.

Stöd på vägen
Projektet, som ska verka i Gottsunda, Sävja, Gränby och Stenhagen, har beviljats 120 000 kronor av brottsförebyggande rådet. I ansökan beskrivs problemen med kriminalitet bland vissa grupperingar av unga och det mord på en ung man i Gränby som skakade Uppsala förra sommaren.
Allan Mare ser ungdomar i deras värsta tillstånd varje dag i sitt arbete på Sirius behandlingshem. I och med Första Steget ägnar han nu även en stor del av fritiden åt Uppsalas unga.
- Det kan bli ensamt på den smala vägen. Men då finns vi som stöd, säger han.
Att knyta 22-åringen till projektet var en medveten strategi. När unga människor saknar starka förebilder i hemmet är det lätt att gänget blir en trygghet istället. Genom att värva gruppernas statuspersoner till projektet kan deras inflytande fungera som en förbindelselänk till de andra killarna som hamnat på glid.

Enormt intresse
Och strategin har fungerat. Intresset för projektet har varit enormt. Nu tvingas de säga nej till alla som tar kontakt med projektledarna eller dyker upp oanmälda på möten och vill gå med.
- Vi hade planerat en grillkväll för lite sen, men när dagen för grillningen kom spöregnade det. Vi trodde inte att en enda själ skulle dyka upp. Men helt plötsligt stod det 20 killar där, berättar Raed Als-Hammari, som arbetar med projektet.
- Vi vill visa att det finns andra alternativ. Sedan finns vi där som vägvisare, säger Hiwa Mohtadi som arbetar på Sirius behandlingshem när han inte leder killgrupper inom Första Steget.

Lär sig att lyssna
Ett syfte med gruppverksamheten är att lära killarna hur man beter sig mot andra människor. Arbetet har gett effekt.
- Vi har märkt av tydliga attitydskillnader redan. Det finns en större respekt deltagarna sinsemellan. De har också blivit bättre på att respektera tider och regler, konstaterar Allan Mare.
Att ingå i projektet är helt frivilligt, men ska man vara med finns det regler att följa. Man ska hålla sig ifrån kriminalitet. Bryter man mot reglerna upprepade gånger åker man ut. Målgruppen är inte aktiva kriminella ungdomar.
På projektets möten lär sig deltagarna att förhålla sig till andra på ett respektfullt sätt, utan att använda maktstrategier och destruktiv lojalitet.
- De lär sig att lyssna på andra, även om värderingar skiljer sig åt, säger Raed Als-Hammari.

Fotboll mot polisen
I arbetet använder sig ledarna delvis av ART - Aggression Repression Therapy - som går ut på att träna de sociala färdigheterna, diskutera moraliska dilemman och att lära sig kontrollera ilska.
- Det är otroligt viktigt att vi får med oss samhället, näringslivet och den offentliga sektorn. De här ungdomarna känner ett utanförskap och behöver få inblick i hur ett samhälle är uppbyggt och fungerar. Ett besök på ett försäkringsbolag skulle ge ett större perspektiv på de ekonomiska konsekvenserna av ett brott, menar Allan Mare.
Att skapa förståelse för polisens arbete är också viktigt. Allan Mare vill att killarna ska få lära sig vad polis och socialtjänst egentligen gör i sitt arbete.
- En dröm vore ju om vi kunde arrangera en vänskapsmatch i fotboll mellan polisen och killarna för att stärka relationerna mellan polisen och ungdomarna, säger Allan Mare.

BILDTEXT: TROR PÅ FÖRÄNDRING.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!