De ska hitta vårdalternativ

Vårdgarantin börjar gälla från och med idag. Men för de patienter som inte kan erbjudas besök och behandling inom tre månader inrättar landstinget i Uppsala län en vårdgarantienhet. Fyra sjuksköterskor får till uppgift att snabbt hitta ett alternativ i en annan del av landet.

Fr v sjuksköterskorna Annilla Edeholm, Maria Lundström och Carina Lundin.

Fr v sjuksköterskorna Annilla Edeholm, Maria Lundström och Carina Lundin.

Foto:

Uppsala2005-11-01 00:00
— Det är en väldigt bra service, patienterna slipper ringa runt till andra landsting, vi gör det jobbet, säger Maria Lundström, en av sjuksköterskorna på den nya enheten.
Vårdgarantienheten har fått egna lokaler på Samariterhemmets sjukhus. Personalen är alla erfarna sjuksköterskor med kompetens inom många olika verksamhetsområden. På vardagar mellan klockan 9 och 13 finns de tillgängliga på telefon och mejl.
— Vi ska vara som en "spindel i nätet", till stöd för både patienter och vårdgivare. Bland annat bygger vi upp en databank med uppgifter om hur långa köerna är i de andra landstingen, vilket både patienter och kliniker har nytta av, säger Maria Lundström.

Icke akut vård
Den nya inrättningen är ett projekt som löper under hela 2006 med början idag. Kostnaden är beräknad till cirka 1,5 miljoner kronor, en del finansierad genom statliga medel.
Vårdgarantin gäller för icke akut vård och omfattar cirka 20 procent av landstingets totala vårdinsatser.
Inom vissa områden vet man redan idag att vårdköerna är längre än tre månader.
— Exempelvis inom ortopedi, kirurgi, gynekologi, på öron, näsa hals och för överviktsproblem, säger Kerstin Westholm, landstingets beställarchef.
Uppsala län räknar dock med att klara cirka 90-95 procent av vårdgarantin.
— Resten ska vi upphandla hos alternativa vårdgivare i andra landsting, även privata, säger Henrik Pederby, tf informationsdirektör i landstinget.
Resten, det är uppskattningsvis 400-500 patienter som idag står i kö för en operation, framförallt inom ortopedi.

Fler privata entreprenörer
På måndagen beslöt därför hälso- och sjukvårdsstyrelsen att upphandla privat ortopedvård i länet för cirka åtta miljoner kronor.
UNT: Vad händer om den insatsen inte hjälper och det är kö inom alla andra landsting för exempelvis en knäoperation?
— Vi är övertygade om att det snart dyker upp fler privata entreprenörer, svarar Kerstin Westholm.
Hon tillägger att många andra köer har varit uppblåsta och en del läkare har varit alltför generösa i sin bedömning. Cirka 40 procent av patienterna har tackat nej till avtalad tid av olika anledningar.
— Nu måste läkaren vara tydlig med att det verkligen blir operation inom tre månader, då går det inte att ställa generösa diagnoser.
Vårdgarantin kan dock stöta på patrull redan från första dagen. Inom primärvården är det bara 74 procent som får träffa en läkare inom sju dagar, som är målet efter att patienten ringt och bokat tid.
— Dröjer det i den processen är det svårt att hålla en sån här reform, säger Kerstin Westholm.

Fotnot: Vårdgarantienheten har telefonnummer 018-611 60 60, mejladress är vardgaranti@lul.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om