De ska få ut fler lärlingar

Lärlingar och nyutbildade byggnadsarbetare riskerar att bli utan yrkesbevis under lågkonjunkturens byggkris. Men nu satsar Arbetsförmedlingen och byggbranschens lokala parter i Uppsala 700 000 kronor på att få dem färdigutbildade inför framtidens byggboom.

Anders Ragnarsson, Anita Karlsson och Bengt Westman hoppas att det nystartade lärlingsprojektet kommer att hjälpa mellan 100 och 150 lärlingar inom byggbranschen att slutföra sin utbildning och säkra sina yrkesbevis.

Anders Ragnarsson, Anita Karlsson och Bengt Westman hoppas att det nystartade lärlingsprojektet kommer att hjälpa mellan 100 och 150 lärlingar inom byggbranschen att slutföra sin utbildning och säkra sina yrkesbevis.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-05-20 06:02
Under 90-talskrisen fick Arbetsförmedlingen, Sveriges byggindustrier och fackförbundet Byggnads i Uppland lära sig en bitter läxa: lärlingar inom byggbranschen måste få möjlighet att fullfölja sin utbildning även under lågkonjunktur - annars väntar stor brist på yrkeskompetens när konjunkturen vänder.
- Under 90-talskrisen missade vi många årskullar byggnadsarbetare som fick leta sig till andra yrken då de blev uppsagda från sina lärlingsplatser. Det ledde till stor brist på arbetskraft under den byggboom som just varit, säger Anders Ragnarsson på Sveriges byggindustrier i Uppsala.

För att inte upprepa samma misstag igen har Arbetsförmedlingen och byggbranschens parter nu projektanställt var sin person som tillsammans kommer att leta lärlingsplatser på byggföretag runt om i länet.
- Det är otroligt viktigt att ungdomarna får sina yrkesbevis. Då blir det betydligt lättare för dem att komma tillbaka till byggbranschen när konjunkturen sedan vänder igen. Företagen kräver i regel yrkesbevis för alla som söker arbete hos dem, säger Bengt Westman på fackförbundet Byggnads.
Från Arbetsförmedlingens sida är projektet en del i satsningen att stävja ungdomsarbetslösheten som i dag ligger på 25 procent i landet.
- I dag har bara en fjärdedel av byggföretagen som finns i länet lärlingsplatser, så vi ser att det finns goda möjligheter att hitta platser åt de 100 till 150 ungdomarna som vi hoppas kunna hjälpa med det här projektet, säger Arbetsförmedlingens Anita Karlsson.

Byggparternas roll i samarbetet blir att underlätta det merarbete byggföretagen får om de tar emot en lärling. Konkret innebär det exempelvis ansvar för den lärlingsbok som följer eleven genom utbildningen.
Lärlingsprojektet i Uppsala har också hjälp av Byggnadsindustrins yrkesnämnd som tidigare i år avtalat om friare anställningskrav mellan byggföretag och lärlingar. Ett byggföretag ska exempelvis kunna ge en lärling visstidsanställning i stället för tillsvidareanställning som tidigare var kravet.

Totalt satsar Arbetsförmedlingen och Sveriges byggindustrier 700 000 kronor i lärlingsprojektet som kommer att pågår fram till årsskiftet. Men fortsätter krisen i byggbranschen kan det bli aktuellt med en fortsättning.
- Framtiden ser allt annat än ljus ut just nu. Stora byggprojekt avslutas efter sommaren, och så vitt jag vet är det inte många nya på gång, säger Bengt Westman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!