Symtomen för stress är många. Trötthet, sömnproblem, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, värk i nacke och rygg, oro och ångest kan alla vara tecken på en stressnivå som inte är hälsosam.
– Stress i små doser är ju naturligt och bra så länge man kan hantera det. Det är när stressen blir långvarig och det finns brist på återhämtning som det kan bli problematiskt, säger Agnes Granberg.
En rapport som Statistiska centralbyrån gjorde 2007 konstaterade att 7 av 10 studenter kände sig stressade flera dagar i veckan. Dålig ekonomi, höga prestationskrav och hög andel självstudier var några av faktorerna.
Att Agnes Granberg och Henrik Westin valde att fokusera sitt examensprojekt på stress grundar sig i ett gemensamt intresse och erfarenhet av stress. De vet båda två hur det är att vara stressade studenter.
– Jag visste att det var ett problem många är drabbade av. Dessutom har jag själv kämpat och använt mig av strategierna vi lärt oss för att maximera min egen tillvaro, säger Henrik Westin.
– För mig handlar det mycket om att leva i nuet och att träna. Jag sysslar mycket med framför allt yoga och pilates, säger Agnes Granberg.
– För mig är träningen också jätteviktig. Så länge jag tränar så funkar jag, tillägger Henrik Westin.
De är båda överens om att dagens samhälle ser annorlunda ut i dag än vad det gjorde förr och kroppen hänger inte riktigt med.
– Samhället är i en ständig uppskruvning, säger Henrik Westin.
– Varken vår fysik eller vårt psyke är ju utvecklat för att hålla i gång så pass mycket som vi gör i dag, säger Agnes Granberg.
I dag är många människor konstant nåbara via mobiltelefon, mejl och sociala nätverk. Dessutom är dagens valmöjligheter för många näst intill oändliga, många måste göra val som förr inte fanns.
– Man måste välja rätt utbildning och rätt inriktning i utbildningen. Samtidigt känner många krav på sig att ha ett socialt liv, hitta en livspartner, ha ett bra sexliv och så vidare, säger Henrik Westin.
– Det kan låta som ett lyxproblem men faktum är att människan blir mer stressad av för många val, säger Agnes Granberg.
Henrik Westin och Agnes Granberg kommer i sitt examensprojekt på psykologlinjen att jämföra två tidigare beprövade sorter av KBT, kognitiv beteendeterapi, för att se vad korta gruppbehandlingar av KBT kan ha för effekt på stressade studenter. Mycket av det de lärt sig under utbildningen har de kunnat använda sig av själva.
– Jag har skaffat mig en almanacka och verkligen börjat planera mina dagar. Det har verkligen hjälpt mig så jag har fått mer struktur i mitt liv. Jag tror att upplevelsen av kontroll är jätteviktig för att hantera stress. Att göra listor och verkligen planera, säger Henrik Westin.
– Men planeringsfria dagar får man inte heller glömma, säger Agnes Granberg och tittar menande på sin blivande kollega.
De läser just nu sin nionde termin av tio på psykologprogrammet vid Uppsala universitet och är båda sugna på att få börja använda sina kunskaper i praktiken. När det var dags för examensarbete ville de båda göra någonting praktiskt och lockades av att få träffa och behandla människor.
– Sen så känner man ju att man vill bidra med något. Lyckas vi hjälpa hälften att få ett bättre liv är ju det fantastiskt, säger Henrik Westin.
Kommer ni lyckas med det?
– Det kommer vi lyckas med, svarar de båda efter att leende ha tittat på varandra.
Hur man bäst åtgärdar stressproblem är väldigt individuellt, men genom att gå behandlingen har de båda studenterna förhoppningen att deltagarna ska hitta just sina sätt.
– Under kursen kommer vi erbjuda en buffé av olika metoder och strategier, säger Henrik Westin.
Han och Agnes Granberg kommer tillsammans med deltagarna metodiskt försöka analysera vad det finns för stressfaktorer i deltagarnas liv och hur de bäst hanterar dem. Behandlingarna kommer att kantas av föreläsningar, övningar, rollspel, gruppdiskussioner och hemuppgifter.
– Mycket av förändringen kommer deltagarna stå för själva medan vi kan peppa och ge tips, säger Henrik Westin.
– Vi vill undersöka i vår studie om vissa metoder kanske funkar bättre på vissa typer av människor, säger Agnes Granberg.
Henrik Westin säger att det är Agnes Granberg som håller koll på att de själva inte blir för stressade. De pratar mycket med varandra om den egna stressnivån och har satt upp tydliga ramar och gränser för projektet. Det är överens om att tid för återhämtning är det viktigaste.
– Jag är mycket för det här med aktiv återhämtning och känner att för mig är de bästa sätten att minska stressnivån genom att umgås med vänner, träna och dansa, säger Henrik Westin .
De är rörande överens om att det de gör kommer vara viktigt för många studenter.
– Vi räknar inte med att deltagarna ska bli nya människor på fyra träffar men vi kan ge de en skjuts i rätt riktning så att de själva kan förändra sitt beteende och ta kontroll över sin tillvaro för att på så sätt minska stressnivån.