De ser ljust på framtiden

Det går bra för Upplands spannmålsbönder. Investeringsviljan ökar och fler planerar att odla mer när spannmålspriserna ökar.

Torsten Örde och Christer Pettersson från Örby har miljoninvesterat i ny tork och siloanläggning men behöver också nya maskiner.

Torsten Örde och Christer Pettersson från Örby har miljoninvesterat i ny tork och siloanläggning men behöver också nya maskiner.

Foto: Sven-Olov Ahlgren

Uppsala2008-04-24 12:36
Det visar den årliga Lantbruksbarometern från Lantbrukarnas riksförbund,LRF. Med ett spannmålspris som stigit från 97 öre per kilo i fjol till som mest 2:50 kronor är optimismen stor bland länets lantbrukare. Visserligen har spannmålspriserna fallit tillbaka något under årets första månader, men det är från mycket höga nivåer.

- Vi har stor framtidstro just nu. Ingen tror att priserna kommer att gå tillbaka till de låga nivåer vi hade tidigare. Upp till 42 procent av odlarna kommer att odla mer och går nu över från träda till spannmål, säger Sture Johansson regionordförande för LRF Mälardalen.

Två som ser med tillförsikt på framtiden är Torsten Örde och Christer Pettersson från Örby öster om Uppsala. Ökad lönsamhet gör att de planerar att investera för flera miljoner kommande år, främst i nya maskiner.
- Förra året investerade vi en ny torksiloanläggning. Men vi behöver en ny tröska och två nya traktorer. Vi har inte kunnat göra sådana investeringar på många år på grund av de låga priser som varit, säger de.
Andelen jordbrukare i länet som planerar att investera har ökat från 16 procent till 25 på ett år.

- Många har levt på rost och röta, som vi säger. Det finns ett uppdämt investeringsbehov i hela landet. Den ökade lönsamheten kommer främst att användas till det, säger Sture Johansson.
Torsten Örde och Christer Pettersson ökar också sin spannmålsproduktion. Hälften av marken som tidigare låg i träda har plöjts upp, totalt 35 hektar. De avvaktar dock med resten.
- Vi vill se hur priserna utvecklar sig på sikt. Fortsätter det så här så kommer vi successivt att odla upp mer mark, säger de.
Lönsamheten har också en stark koppling till böndernas trivsel. På ett år har andelen som trivs med jobbet och kan rekommendera det till en ung person ökat markant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!