De ser ingen lösning på fetmaepidemin

Varken kommun- eller landstingspolitiker i Uppsala län har något recept för hur fetmaepidemin ska stoppas. Landstingspolitikerna överväger ett samarbete med kommunerna för att gemensamt ta fram åtgärder mot övervikten.

- Jag ser ingen lösning i dag, säger Erik Weiman(m) blivande ordförande i landstingsstyrelsen.

- Jag ser ingen lösning i dag, säger Erik Weiman(m) blivande ordförande i landstingsstyrelsen.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2006-11-11 00:01
Den politiska majoriteten i Uppsala läns landstig anser att frågan är så komplex att det krävs samarbete mellan kommun och landsting för att nå resultat.
Den nya majoriteten i landstinget pekar på en satsning på två miljoner kronor för att skapa en överviktsenhet för barn på barnsjukhuset. Tidigare har barnen remitterats till Överviktsenheten vid Huddinge sjukhus.
Majoriteten utlovar också ytterligare ett par tre dietister inom primärvården i Uppsala län.
I övrigt är det magert.
- Det här är en folkhälsofråga i ordets djupaste mening. Jag har ingen lösning i dag, säger Erik Weiman, blivande ordförande (m) i landstingsstyrelsen.

Ett första steg
Erik Weiman ser den nya överviktsenheten på barnsjukhuset som ett första steg. Samtidigt efterlyser han en mer rörelsebaserad undervisning i skolorna och hoppas på ett bättre samarbete mellan skolsköterskor och distriktssköterskor.
- Det här är inte bara en fråga för landstinget. Vi måste jobba tillsammans med kommunerna, inte bara när det gäller det här problemet. Det gäller även på andra områden, exempelvis äldrefrågor.
Han förringar inte politikens styrka och roll, men vill ogärna använda pekpinnar.
- Jag är inte övertygad om att flashiga kampanjer från landstinget är den bästa metoden. Däremot tror jag att föräldrar har ett stort ansvar i den här frågan.
Anna-Karin Klomp, landstingsråd (kd), betonar också föräldrarnas ansvar för sina barn.
- Det finns ingen enkel lösning. Det är viktigt att landstinget samarbetar med frivilligorganisationer som idrottsrörelsen och friluftsfrämjandet.
Hon hänvisar också till några av landstingets projekt, exempelvis "Viktiga gruppen", en gruppverksamhet för barn och föräldrar och "Hälsoäventyret" för skolklasser.

Effekterna ska utredas
Tillsammans med Stockholms läns landsting ska landstinget utreda effekten av barnavårdscentralernas råd och stöd till nyblivna föräldrar.
- Det är viktigt att vetenskapligt utvärdera vilken metod som är bäst, säger Anna-Karin Klomp.
På många skolor finns möjlighet att köpa läsk, godis och kakor. Somliga anser att kommunen borde stoppa verkamheten eftersom det bidrar till dåliga vanor bland ungdomarna.
Men bland de politiker UNT talat med finns inget stöd för en sådan åtgärd. Karolina Hilding, kommunalråd, fp, i Uppsala kommun gillar inte förbud. Övervikt och fetma är heller ingen prioriterad fråga för kommunen.
- Det är fortfarande farligare att röka än att vara tjock, säger hon, och hänvisar vidare till skolornas rektorer.
Kommunalrådskollegan Lars O Ericsson, (c) vill heller inte ha något förbud i skolan.
- Jag är tveksam. Ungarna skenar bara över gatan och köper läsk och godis i affären i stället.

Ingen prioriterad fråga
Enligt Ericsson är övervikt och fetma ingen prioriterad fråga bland politikerna i kommunhuset.
- Det är ingenting vi pratar om. Men jag ser väldigt mycket överviktiga barn, så visst är det ett problem. Men det är svårt att göra något åt det.
Han poängterar vikten av goda vanor i tidig ålder. Därför tycker han att skolan har ett stort ansvar. Fler idrotts- och gymnastiktimmar, till exempel.
- Vi ska heller inte glömma att föreningslivet gör en stor insats för friskvården, men det räcker inte, säger han.
Gunnar Hedberg, kommunalråd (m), delar problembilden, men anser att kommunen trots allt gör en hel del för att stärka folkhälsan.
Är det en prioriterad fråga?
- Det beror på hur man räknar. Vi satsar på idrottsanläggningar och badhus. Dessutom kommer vi att införa simundervisning för alla skolbarn i Fysishovs regi. Det ser jag också som en en satsning på folkhälsa, säger Gunnar Hedberg och tillägger:
- Att komma till rätta med övervikt och fetma är en långsam process. Jag tittade nyligen i en tidning från 1953. Där läste jag att det kan vara farligt att röka.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om