Det är ett så kallat mikrorosteri och som specialiserat sig på colombianskt kaffe. Specialkaffe som kostar 400 kronor kilot. De som driver rosteriet Etnia heter Jonas och Natalia Nordlund.
– Det finns några mikrorosterier runt om i landet men det fanns inget i Uppsala innan vi drog i gång i juni, säger Jonas Nordlund.
Det hela började när Jonas Nordlund arbetade i Colombia med ett återvinningsprojekt för några år sedan. En av hans vänner var i kaffebranschen och Jonas Nordlund fick in en fot där. I Colombia träffade han Natalia och de gifte sig 2011. Även hon arbetade inom branschen med framför allt marknadsföring. När de flyttade till Uppsala samma år var Jonas Nordlund utbildad kafferostare.
Med alla Colombiakontakter i ryggen så föddes idén att starta ett eget rosteri med specialkaffe. Termen specialkaffe innebär att det ska gå att spåra till producenten och ha en viss kvalitet. Det finns en officiell skala från 0 till 100 på kaffekvalitet.
– Om vanligt färdigmalet kaffe som vi köper i butiken håller 50–-60 i kvalitet och lite bättre kaffe omkring 70 så ligger specialkaffe på över 80 på skalan, säger Jonas Nordlund.
De importerar kaffe från sju gårdar som ligger på 1300–1800 meters höjd över havet och paret Nordlund har personlig kontakt med producenterna. Varje säck innehåller kaffebönor från en och samma gård och som plockats för hand. För att få ett kilo färdigt kaffe krävs 5 000 bönor.
– Varje gård levererar bönor som har sina speciella egenskaper. Vi blandar inte bönor från olika gårdar, säger Natalia Nordlund.
En bit i in i lokalen står kafferostaren i gjutjärn köpt i Tyskland. I den rostas tio kilo bönor åt gången. Bönorna packas i 250-gramspåsar under eget varumärke. Kaffet finns att köpa hos några återförsäljare i Uppsala med inriktning på delikatessvaror samt hos återförsäljare på nätet. Rosteriet har även en egen webbutik. Det är bara rostade hela bönor som säljs, men den som köper genom webbutiken kan beställa malning.
– Men för att göra riktigt gott kaffe ska det malas alldeles innan bryggningen. En viss arom försvinner på bara några minuter efter malningen, säger Jonas Nordlund.
För närvarande är produktionen relativt blygsam och kafferostandet är en syssla Jonas och Natalia Nordlund har vid sidan av sina ordinarie jobb.
– Som det känns nu håller vi det småskaligt. Det blir svårt att hålla hög kvalitet om man har för stora volymer, säger Jonas Nordlund.
Än så länge har rosteriet inte synts så mycket utåt, men på Uppsalas första choklad- och kaffefestival 19-20 oktober tar man chansen att visa sina produkter för en bredare publik.
Men kaffe för 400 kronor kilot, finns det tillräckligt stor marknad för det?
– Vi säljer kvalitetskaffe och vi betalar odlarna extra för det och vi vet att de får rimligt betalt., säger Jonas Nordlund.
– Om man bjuder på en fin middag med gott vin, ja varför då avsluta med ett enkelt kaffe? frågar Natalia Nordlund retoriskt.