Den rosa färgkoden berättar om ägget

Har du sett den rosa sifferkoden på ditt ägg? Det här är vad det betyder.

I bilden ser man att ägget kommer från en svensk höna som är frigående inomhus. De tre sista siffrorna är unika för den specifika äggproducenten.

I bilden ser man att ägget kommer från en svensk höna som är frigående inomhus. De tre sista siffrorna är unika för den specifika äggproducenten.

Foto: Josefine Ericsson

Uppsala2022-04-15 05:00

Den rosa koden på ägget, även kallad producentkod, är inte en rad av slumpmässiga siffror – tvärtom, den säger en hel del om ägget du konsumerar. 

På Livsmedelsverkets hemsida finns tydliga regler för hur man märker både ägg och äggförpackningar, och vad markeringarna innebär. 

Den första siffran i koden talar om vilken metod som används vid produktionen, det vill säga, om det är en ekologisk produktion (0), att hönsen är frigående utomhus (1), frigående inomhus (2) eller om det är burhöns (3).

De följande bokstäverna anger vilket land som ägget kommer från. Till exempel SE som är Sverige eller DK som är Danmark. Det betyder att ägget är värpt av en svensk respektive dansk höna.

Siffrorna som kommer efter bokstavskombinationen anger hönsanläggningen, alltså, äggproducenten. Det är tre eller fyra siffror som är unika för varje anläggning. Siffran efter bindestrecket talar om vilket stall äggen kommer från, den informationen är frivillig att märka.

En del ägg har även ett "check"-märke. Enligt branschorganisationen Svenska ägg får ägget märkas med en check om samtliga led i produktionskedjan är certifierade. Då ska hanteringen av äggen uppfylla de hårdaste kraven inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

Äggets färg och storlek har också betydelse. 95 procent av äggen i butikerna är vita och kommer från vita hönor. De bruna äggen kommer som regel från bruna hönor. Unga hönor värper små ägg och äldre värper stora, de större äggen har tunnare skal och kan lättare gå sönder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!