De ortodoxa Humanisterna

Uppsala2009-06-11 00:00
Låt oss först slå fast: den svenska staten är sekulär. Sverige har ingen statskyrka.

Men i Sverige är samhället tack och lov inte detsamma som staten. I grundlagen finns religionsfrihet inskriven. Det betyder att samhället inte kan vara sekulärt. I Sverige är det upp till var och en att utöva sin eventuella tro - även tron att man inte ska tro.

Det är till och med tillåtet att tillhöra en församling som passiv och tvivlande medlem! Många är döpta, konfirmerade och gifta i Svenska kyrkan - men inte gudstjänstbesökare. Kanske tror de, kanske inte, kanske famlar de. Vem vet.

Det är bland annat mot dessa människor Humanisterna riktar sin kampanj "Gud finns nog inte". Humanisterna vill veta hur religiös jag är. De testar mig på nätet, har facit och vet exakt på en skala.
Man skulle kunna se detta enbart som en kul värvningskampanj. När jag gjort testet får jag nämligen erbjudandet att gå med i föreningen som den tvivlare jag är. Men läser man vidare på hemsidan väcks snart andra starka tvivel.

Humanisterna "arbetar för att värna det sekulära samhället". Men det är faktiskt staten som ska vara sekulär och hålla isär religion och politik. Samhället måste erbjuda frihet att både manifestera och kritisera trosuppfattningar. Precis som Humanisterna i praktiken gör!

Humanisterna strävar efter att "samhällets lagar, värderingar och det offentliga rummet skall organiseras helt ... neutralt i förhållande till ... religiösa föreställningar."

Det offentliga rummet är gator och torg och offentliga lokaler - eller, i abstrakt mening, miljön för samhällsdebatten. Vad innebär då strävan efter ett neutralt offentligt rum? Ska lagen förbjuda luciatåg med Staffan stalledräng? Bör polisen köra bort Frälsningsarmén från torgen? Ska slöjor, kippor och kors förbjudas? Ska biblar och koraner konfiskeras från skattefinansierade bibliotek och sjukhus? Ska begravningståg och bröllopsföljen stoppas? Blir det inga fler debatter i Missionskyrkan?

Som alltid när en tro blir alltför renlärig uppstår absurditeter och gränsdragningsproblem. Och eftersom fem av sex punkter i Humanisternas manifest lika gärna skulle kunna vara skrivna av kristna humanister, ligger det mycket nära till hands att i stället döpa om föreningen till Sekularisterna.

Humanisterna klarar helt klart inte att skilja på stat och samhälle. Det är allvarligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om