I somras började Lukas Mojas Ernsund och Folke Bosund utforska 360 graders-fotografering, för att kunna visa upp exempelvis hus ur varje vinkel och vrå. En plan om att fota till bostadsannonser började ta form, men så fick Lukas Mojas Ernsund höra att Uppsalas gymnasieskolor ställt in sina öppet hus för blivande gymnasieelever.
– Då knäppte det till. Jag tyckte själv att öppet hus var väldigt viktigt när jag skulle välja gymnasium, eftersom man fick en känsla för skolan. Plötsligt såg vi en möjlighet att hjälpa unga, berättar han.
Duon kontaktade flera skolor och NTI Gymnasiet nappade på idén. Under en helg fotade de av skolans alla lokaler, för att sedan sammanfoga bilderna så att man kan vandra omkring i NTI Gymnasiet – fast digitalt, framför sin skärm. I de virtuella klassrummen och arbetsytorna kan besökarna också se filmklipp med information.
– Vi funderade på vad vi själva ville veta när vi valde gymnasium, säger Folke Bosund.
Han och Lukas Mojas Ernsund har nu startat ett företag för 360 graders-fotografering som de bedriver vid sidan av sina civilingenjörsutbildningar på KTH respektive Uppsala universitet. De konstaterar att deras intresse för att skapa virtuella rundturer kom lägligt.
– Med alla restriktioner som gör att man inte kan besöka platser är det ett naturligt steg. Men även innan corona började tekniken göra mer och mer tillgängligt för alla, oavsett var man bor, säger Lukas Mojas Ernsund.
Kommer ni skapa fler digitala öppet hus för gymnasieskolor?
– Förhoppningsvis. Om fler gymnasieskolor hade det så skulle det bli lättare att jämföra när man ska välja, säger Folke Bosund.
Mathias Laveno, rektor på NTI Gymnasiet Uppsala, tycker att den virtuella rundvandringen är en bra lösning för att visa upp skolan.
– Det blir inte på samma sätt som ett vanligt öppet hus, men i covid-tid får vi göra det bästa vi kan av det vi har. Det här ger framtida elever möjlighet att gå runt i lokalerna i sin egen takt, säger han.
Uppsalas kommunala gymnasieskolor har hittills satsat på introduktionsfilmer på internet för de som vill veta mer om deras utbildningar. Skolorna får dock bestämma själva hur de vill lägga upp sina digitala informationsinsatser.
– Virtuella rundturer skulle kunna vara ett alternativ, säger Christine Kastner Johnson, chef för kommunal gymnasieskola.