"De olagliga rören är farligast"

Många människor som drabbas av malignt melanom från solariesolning har solat i solarier med olagliga rör. Det tror i alla fall Eva Wennman som äger ett solarium i Uppsala.

om hälsofaror med att sola solarium, Evelina Åstrand

om hälsofaror med att sola solarium, Evelina Åstrand

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2012-07-25 00:01

Rör med starkare ljus än vad som är godkänt i Sverige är relativt vanliga trots att de kan ge höga böter, enligt Eva Wennman.
– Jag tror faktiskt att runt 50 procent av alla solarier har det. Kunder vet ofta inte om detta, eftersom det är ganska svårt att se om rören är godkända eller inte. Jag brukar visa mina kunder vad de ska hålla utkik efter.

UNT besöker Eva Wennmans solarium när 18-åriga Evelina Åstrand precis är i färd med att sola. Hon berättar att hon solar på solarium ungefär en gång varannan vecka.
– På sommaren blir det mer sällan, men i år har det blivit oftare än vanligt eftersom vädret har varit så dåligt. Cancerrisken har jag inte funderat så mycket på, men å andra sidan solar jag inte särskilt ofta heller, säger hon.

Inne i lokalen finns information från Strålsäkerhetsmyndigheten uppsatt på väggarna. Solariet är inställt på så vis att en kund bara kan sola högst 30 minuter åt gången. Eva Wennman upplever inte att hon har särskilt många solariemissbrukare bland sina kunder.
– Men det finns så klart några stycken. Jag pratar ofta med folk om risker med solandet. Om sedan solariesolande är farligare än att sola utomhus, det beror helt på vem du frågar. Olika forskare kommer till olika slutsatser.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!