De odlar gemensamt – ett sätt att möta krisen

Körsbärskornell, äppelträd och vitlök. I den gemensamma trädgården i Flogsta är alla välkomna att plocka av det som odlas. "Det är ett sätt att visa att man odla mycket på liten yta", säger Sanna Barrineau.

Sanna Barrineau planterar malvafrön tillsammans med Therese Engwall.

Sanna Barrineau planterar malvafrön tillsammans med Therese Engwall.

Foto: Emma Åhman

Uppsala2020-04-05 18:02

Några stänk med vattenkannan och så är pallkragen redo för en ny sådd. Sanna Barrineau smular fram malvafrön ur fjolårets vissnade blommor och strör ut.

– Man kan äta både blad och blommor. Det smakar lite som spenat, berättar Per Tjäder.

I Flogsta foods trädgård odlar och skördar man gemensamt. Det är öppet för alla och varje söndag samlas ett gäng för att ta hand om marken, som man fick från kommunen i samband med omgörningen av Flogstaparken. I dag står bland annat försådd och att röja upp efter vintern på agendan.

Mest ser de fram emot att börja plantera.

– Det är bästa tiden, säger Therese Engwall.

Föreningen har funnits i tio år och genomsyras av ett hållbarhetstänk.

– Allt har en relation till varandra, inget är skräp utan allt tas tillvara. Sedan finns det också en social bit, alla deltar på lika villkor och får skörda, säger Sanna Barrineau.

I tider av kris blir självhushållning extra aktuellt. I dag är det nog fler än vanligt som funderar på sin egen beredskap och hur vi skulle klara oss om import av mat och andra varor skulle sättas ur spel.

– På längre sikt är jag ganska övertygad om att vi inte kan förlita oss på import och billig olja. Jag tänker att vi behöver producera det mesta lokalt, i alla fall det mest nödvändiga som mat och energi, säger Per Tjäder.

– Och för att kunna göra det måste man också veta hur man gör. Bästa sättet är att öva, säger Therese Engwall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!