De möter ökade krav på arbetsmarknaden
För nyblivna gymnasieungdomar ser framtidens arbetsmarknad ovanligt ljus ut. Men det gäller att inte slöa med skolan. Kraven för de flesta arbeten har blivit högre.
Ahmed Walid, Ahmad Khalid, Rami Younes och Hassan El-Nabelsi. Läkare, biljardtränare, fotbollsproffs och snickare är deras drömyrken.
Foto: Rolf Hamilton
- Vi kommer att behöva väldigt mycket arbetskraft de närmaste tio åren. Det ser ovanligt bra ut, säger Torbjörn Israelsson, prognosmakare på Ams.
Men det gäller inte alla yrken. 40-talister inom myndigheter och förvaltning ersätts mer sällan. Samhällsvetare tros därför få svårt att få jobb och Torbjörn Israelsson bedömer att gruppen får hög arbetslöshet i en lågkonjunktur.
Markus Ivarsson är ungdomshandläggare på arbetsförmedlingen i Uppsala. Trots att arbetsmarknaden blir bättre ser han allt sämre möjligheter att få jobb för den som inte tagit studenten.
- Jag vill verkligen avråda från att inte ta studierna på allvar. Ofullständiga betyg är inte bra. Även för många jobb som tidigare räknades som okvalificerade börjar nu arbetsgivare kräva gymnasiekompetens, till exempel på caféer eller som lokalvårdare, säger han.
Markus Ivarssons råd inför gymnasievalet är att först fundera över vad man vill göra i livet. Sedan bör man också kolla om det verkar finnas rimliga möjligheter till jobb i det yrket.
- Kom i håg att efter en teoretisk gymnasieutbildning behöver man läsa vidare. Det går inte att gå samhällsprogrammet och tro att man får kvalificerade jobb efter studenten.
Han rekommenderar sommarjobb som ett sätt att ta reda på vad man vill göra. Med ett sommarjobb som referens blir det också lättare på arbetsmarknaden.
Den, som inte redan vid 15 kan bestämma sig för ett visst yrke, bör i alla fall välja ett område, tipsar Markus Ivarsson.
- Fundera åtminstone på om du vill jobba med människor eller inte och om du vill jobba i ett hantverkaryrke eller inte.
Det väntas finnas gott om jobb inom vård och äldreomsorg. Också industri och teknik kommer att behöva mycket arbetskraft.
- Där har vi ett annat dilemma. Det är för få ungdomar som väljer utbildning till sådana yrken, säger Torbjörn Israelsson på Ams.
Han bedömer också att byggsektorn kommer att vilja nyanställa, liksom hotell och restauranger. Hantverkare kommer att fortsätta behövas. Lastbilschaufförer behövs redan och snart också busschaufförer. Företagssäljare blir allt mer efterfrågade. Yrken inom redovisning och revision väntas växa. Speciellt goda jobbmöjligheter kommer det att finnas inom IT.
- Möjligheterna på arbetsmarknaden är goda, om man har utbildning. Men det är väldigt viktigt att man får vidareutvecklas inom sitt yrke. Helt klart har kraven ökat på kompetens inom yrket, säger han.
Det krävs allt mer specialkunskaper inom varje yrke. Då det dessutom inte går att räkna med att få stanna på samma jobb, är det enligt Torbjörn Israelsson viktigt med vidareutveckling. Det kommer att krävas för att få ett nytt jobb inom sitt område. Att helt byta bana kommer däremot att bli mycket svårt i framtiden, tror han, eftersom kraven på kompetens är så höga.
- Utifrån det så tror jag att det är viktigt att man tänker efter vad man är intresserad av och gör sitt yrkesval utifrån det. Många säger att det inte spelar så stor roll vad man gör för val. Jag tror däremot att det gör det. Ett väldigt viktigt val på gymnasiet är om man ska gå yrkesinriktat eller teoretiskt.
Torbjörn Israelssons råd till den som valt fel yrkesprogram är att byta under gymnasietiden, eftersom det är svårare till många yrken att få vuxenutbildning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!