Karin Schönning, forskare i kärnfysik vid Ångström var en av arrangörerna av marschen, och hon var glad på lördagen:
– Vi är jättenöjda att så många kom till Stora torget, där var runt 300 personer, och också att så många gick med hit till Ångström. Vädret var ju inte lockande direkt, sade Karin Schönning.
I arrangörsgruppen ingick också Stephan Pomp, forskare vid Ångström, och Annie Mattsson, ordförande i Föreningen för kvinnliga forskare vid Uppsala universitet.
– Det sker liknande marscher i över 600 städer i många länder i dag. Det är en nödvändig reaktion på vad som händer i delar av världen där forskare utsätts för repression eller där forskning styrs eller förhindras. Marscherna är ett sätt att visa solidaritet med dem, och manifestationer mot så kallade ”alternativa fakta”, och faktaresistens, sade Annie Mattsson.
Att Uppsalas båda universitet, fackliga och andra organisationer och studentförbund också slutit upp var extra glädjande:
– Att nonchalera resultat från evidensbaserad forskning innebär en fara för liv, och för hela planeten. Det är viktigt att många visar vad vi anser om det, sade Astrid Taylor, biträdande prefekt vid ekologiska institutionen vid SLU.
När manifestationen avslutades anslöt sig många till de många Uppsalabor i alla åldrar som tagit tillfället i akt att besöka Ångströmslaboratoriets forskare och studenter som med föreläsningar och visningar berättade vad som försiggår inom den 20-årsjubilerande institutionens väggar.
Programmet innehöll visningar av allt från såpbubblor via värmekameror till rymdsonden Rosetta, och föreläsningar om allt från universums begynnelse till tomografi.