De levererar vilt till dörren

NYHETER. De har varit jägare sedan barnsben. Nu kör de hem viltkött till folks dörrar. Mathias Ekfalk och Philip Åstrand har gjort sitt intresse till en business.

Uppsala2014-02-18 17:14

Det började som en hjälp till en vän. Kompisen driver ett litet slakteri och behövde hjälp att sälja produkter.
– Vi ringde runt till våra vänner och bekanta och insåg då att det finns en stor efterfrågan på viltkött. Vi spånade lite och kom på den här idén, säger Philip Åstrand.

Det Philip Åstrand och kollegan Mathias Ekfalk kom på var Viltbilen, det företag som de driver i Billbo, Sigtuna, sedan en dryg månad tillbaka. Konceptet är enkelt: De köper in styckat och fryst viltkött från gårdar i Sörmland som de sedan säljer på sin hemsida och levererar hem till kunder.

Bakom ligger en passion för viltkött och tanken är att få fler att laga älgfärsbiffar till onsdagsmiddagen.
– Vi vill att folk ska föra in det i sin vardag och köpa mer vilt, säger Mathias Ekfalk.

Själva har de jagat tillsammans sedan barnsben för att därefter studera jakt– och viltvård på ett internat i Sörmland. De vill tvätta bort det dåliga rykte som de upplever att jägare har fått.
– När man jagar får man se djuret lyckligt äta gräs precis innan det dör. Det är lite skillnad mot stressade grisar som trängs på en lastbil innan de slaktas, säger Philip Åstrand.

De säljer både klassiskt viltkött som rådjur och älg, men också lite mer ovanliga sorter som fasan och dovhjort.

Vid jul var såväl vildsvinsskinkan som viltchorizon populära. Störst intresse har det varit bland dem som är uppvuxna med en jagande förälder.
– Och även bland dem som tycker om att laga mat, säger Mathias Ekfalk.

Den kategorin hör de själva till. Favoriten är rådjur och hjort, men även vildsvin.
– Till skillnad från fläskkött, som kan bli lite trådigt, behåller det saftigheten och är kraftigare i smaken, säger Philip Åstrand.

Båda är 20 år gamla och gör det mesta på egen hand. Var omsättningen hamnar på vet de inte eftersom det är nytt koncept – därmed finns inget att jämföra sig med, berättar de.

Men än så länge kan de inte livnära sig på företaget. I nuläget plockar de inte ut lön och båda har jobb vid sidan om.
– Det är mycket arbete men det är jäkligt roligt också. Eftersom vi är så pass unga tänker vi att vi kan prova i ett par år och se vart det leder, säger Mathias Ekfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om