De låga siffrorna oroar

Uppsala län har bland de lägsta siffrorna i landet sett till hur många kvinnor som går på cellprovtagningskontroller. Något måste göras, anser experter inom gyncancern.

Hos gynekologen.

Hos gynekologen.

Foto: Sarah Bruze/arkiv

Uppsala2015-08-02 10:05

Många kvinnor i Uppsala län dyker inte upp på sina gynekologiska cellprovtagningskontroller. Det framgår i en rapport som tagits fram av Nationellt kvalitetsregister för prevention av cancer i livmodern. Barbro Sjölander, ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer, tycker att Uppsala län borde göra mer.

– I de flesta landsting får man en tid vid bokningen, som lätt kan ändras genom det nätbaserade systemet Mina Vårdkontakter. Uppsala har hittills inte erbjudit det, säger hon.

Hon tycker att mottagningar för cellprovtagning borde hålla öppet kvällar och lördagar, och att flera påminnelser ska skickas ut vid uteblivet besök.

– De som dör i livmoderhalscancer är de som inte går på sina kontroller. Uppsala har varit framåt när det gäller att testa HPV-screening, men även där måste man ringa eller skicka hemtester till de som missat sina kallelser.

En annan aspekt är avgiften. I län som Stockholm, Östergötland och Sörmland erbjuds avgiftsfria cellprovtagningskontroller, medan det i Uppsala kostar 150 kronor. Barbro Sjölander tycker att det borde vara gratis.

– Utan avgiften skulle provtagningar kunna genomföras i samband med andra besök, exempelvis vid mödravårdsmottagningar, preventivmedelsrådgivning eller när kvinnor besöker gynekologen.

Siv Lehnberg, cytodiagnostiker på Akademiska sjukhuset, håller med om att det finns förbättringsmöjligheter.

– En aspekt är öppettiderna. Även om vissa mottagningar har kvällsöppet eller drop-in kan det vara svårt att få en tid som passar, säger hon.

Siv Lehnberg tror de låga siffrorna också kan bottna i en rädsla för gynekologiska undersökningar.

– Vissa kvinnor tycker av olika anledningar att gynekologiska undersökningar är obehagliga och undviker därför provtagningen.

Varför har inte Uppsala nätbaserad tidsbokning via Mina Vårdkontakter?

– Det är meningen att det skall gå att boka tider vi nätet, vad jag vet är på väg att införas just nu, säger Siv Lehnberg.

Barbro Sjölander välkomnar utvecklingen, men menar samtidigt att den går långsamt.

– Arbetsgruppen inom Uppsala landsting har varit väldigt tröga när det kommer till att förbättra förutsättningarna vid gynekologiska cellprovtagningar. Speciellt när det gäller något så självklart som att kvinnor ska kunna boka om tider, säger hon.

Gynekologisk cellprovtagning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!