"De kunde ha valt en annan titel"

I morgon, lördag har pjäsen "Tjock-Steffe" premiär på Uppsala Stadsteater. Titeln på föreställningen väcker frågor. Är det politiskt korrekt att använda en persons öknamn som pjästitel?

Foto:

Uppsala2015-02-20 15:42

Videon är inte längre tillgänglig

Pjäsen "Tjock-Steffe" handlar om den tidigare Uppsalabon Stefan Erikssons liv, som kantats av brott både i Sverige och utomlands. Öknamnet "Tjock-Steffe" ska han enligt egen utsago ha fått av Uppsalapolisen. Att använda ordet tjock som en nedsättande beskrivning av en brottsling kan dock diskuteras, såväl som att återigen sprida öknamnet med en pjäs.

– De kunde ha satt en annan titel – valt att inte gå vidare med detta öknamn. Det finns en fördom om att folk med övervikt är outsiders, mindre intelligenta. Att använda ordet tjock i titeln kan spä på detta, säger Ewa-Maj Rasmusson Säter, Ordförande i HOBS, tidigare Överviktigas Riksförbund.

Hon ställer sig kritisk till titeln, men anser att det är polisen som bör beskyllas i första hand. Hon menar att användandet av öknamn speglar en tragisk attityd i samhället och hos myndigheter gentemot överviktiga människor. Trots att tjock är en beskrivning precis som smal, är det tydligt att ordet tjock oftast är sammanlänkat med negativa värderingar.

Media är precis som polisen lika skyldiga till spridningen av öknamn med negativ klang. Också UNT skrev namnet "Tjock-Steffe" i artiklar under 90-talet. Idag benämns han med sitt riktiga namn, Stefan Eriksson. Vad som anses stigmatiserande färgas av samhällsklimatet, men är inte statiskt utan kan förändras över tid.

– Det har blivit en populär grej att sätta öknamn på brottslingar. Men det finns saker som man inte skulle säga, att kalla en brottsling för "Rullstols-Lasse" skulle till exempel vara alldeles för politiskt inkorrekt, säger Ewa-Maj Rasmusson Säter.

Martin Lindberg, som regisserat pjäsen berättar att han inte reflekterat över titeln. Att pjäsen fick namnet "Tjock-Steffe" beror helt enkelt på att det är så Stefan Eriksson är känd. Huvudpersonen själv vet om titeln och har enligt Martin Lindberg tagit det med jämnmod – detta trots att han var sur över öknamnet då det först myntades.

– Klart att det inte är positivt, men det är ett öknamn som ligger i linje med karaktären. När Stadsteatern satte upp Kapten Klänning, användes ju också hans öknamn som kom från att han höll på med mjuka frågor inom polisen. Likaledes är det med "Tjock-Steffe", ett namn kopplat till hans brottsliga verksamhet, säger Martin Lindberg.

Fakta: Stefan Eriksson

Stefan Eriksson, född 1961, gjorde sig i början på 1990-talet känd som ledare för Uppsalamaffian, ursprungligen ett kompisgäng från Uppsala som kom att ägna sig åt grov brottslighet, ofta med inslag av lyxliv, hot och våld.

Han dömdes 1993 till 10,5 års fängelse för bland annat utpressning, bedrägeri, misshandel och olaga hot. 2006 blev han ett världskänt namn när han i Kalifornien kraschade en Ferrari. Han åtalades samma år för stöld i USA och dömdes till drygt tre års fängelse. Åter i Uppsala ställdes Stefan Eriksson inför rätta i en utpressningshärva. Han dömdes 2010 av hovrätten till 1,5 års fängelse för bland annat utpressning.

Pjäsen "Tjock-Steffe" handlar om Stefan Erikssons liv har premiär på Uppsala Stadsteater i morgon, lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!