De kritiserade nämndemännen sitter kvar

De två nämndemän som av Socialdemokraterna uppmanats att avgå sitter fortfarande kvar. Ingen av dem vill svara på UNT:s frågor. "Det här hade kunnat hända i vilket parti som helst", säger Erik Weiman (M).

Nämndemän nomineras av de politiska partierna och har ingen juristutbildning. I det aktuella fallet ville juristdomaren och en tredje nämndeman fälla en man som åtalats för våldtäktsförsök, medan två nämndemän ville fria. Eftersom att det fanns någon majoritet friades mannen.

Nämndemän nomineras av de politiska partierna och har ingen juristutbildning. I det aktuella fallet ville juristdomaren och en tredje nämndeman fälla en man som åtalats för våldtäktsförsök, medan två nämndemän ville fria. Eftersom att det fanns någon majoritet friades mannen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppsala2020-05-10 20:00

Det har gått drygt en vecka sedan Socialdemokraterna uppmanade de bägge nämndemännen att avsäga sig sina uppdrag.

– Det finns en kraftig kritik inom partiet över den syn på brottsoffer som de ger uttryck för. Vi kan inte tvinga dem att avgå, men för interna diskussioner med dem, säger Marlene Burwick (S), ordförande i Uppsala arbetarekommun och riksdagsledamot för Uppsala län.

Nämndemännen, Abbas Al-Janabi samt Mitra Hobehshoar, är nominerade av Socialdemokraterna i Uppsala respektive Knivsta. UNT har sökt dem upprepade gånger utan framgång.

I den uppmärksammade domen i Uppsala tingsrätt häromveckan friade de bägge en man åtalad för våldtäktsförsök. De ansåg inte att kvinnan var trovärdig, bland annat för att hon ska ha varit spänd under rättegången och inte tittat den åtalade i ögonen. Kritiken mot resonemanget har varit hård.

Socialdemokraterna har å sin sida fått skarp kritik för att de lägger sig i ett enskilt rättsfall. Även om det är partierna som utser nämndemän är uppdraget inte partipolitiskt.

– Vi har inte åsikter om själva domen. Det är de bakomliggande resonemangen vi vänder oss emot, säger Marlene Burwick.

Ni tycker ju ändå till i ett enskilt fall?

– Jag kan till viss del förstå kritiken. Det här är en komplex fråga. Nämndemannasystemet är till för att garantera allmänhetens insyn i rättsväsendet och ska vara oberoende. Samtidigt är det viktigt att vi som parti har förtroende för dem som vi utsett.

Kommer det här att påverka hur ni nominerar nämndemän?

– Vi är noggranna när vi utser förtroendevalda, men det här blir såklart en påminnelse om hur viktigt det är.

Intresset för att bli nämndeman är stort, enligt såväl Socialdemokraterna som Moderaterna. Betydligt fler vill bli nämndemän än det finns antal poster.

Erik Weiman, förbundsordförande för M i Uppsala län, vill inte partipolitisera det aktuella fallet.

– Det här hade kunnat hända i vilket parti som helst. Jag tror att vi i alla partier kan bli noggrannare med att förbereda de som kandiderar på vad nämndemannauppdraget går ut på.

Erik Weiman anser att samhället behöver se över nämndemannasystemet.

– Det utformades i en enklare värld när brottmål i regel var betydligt mindre komplicerade än i dag. Domstolarna borde nog fundera över om det exempelvis behövs mer utbildning för nämndemännen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!