– Vi tänker på den demokratiska processen. Vi behöver mötas för att kunna uttrycka våra åsikter, det ingår i yttrandefriheten. Vi ser att den begränsas när vi inte har möjlighet att träffas, säger Marguerite Sjöström.
Hon är ordförande för föreningen Sydöstra Uppsala som startades i december 2020 som en protest mot Uppsala kommuns planer att bygga 21 500 nya bostäder i området. Sedan dess har föreningen fått drygt 700 medlemmar och fortsätter att växa.
Den 3 februari skickade föreningen en begäran till Uppsala kommun om att förlänga den så kallade utställningstiden, med hänvisning till att den är förlagd mitt i en pågående pandemi. Det påverkar de boendes möjlighet att träffas och diskutera förslaget, samt ta del av information om vad det 30-åriga byggprojektet innebär. Medborgarnas möjlighet att tycka till om byggplanerna ska gälla alla, på lika villkor, hävdar föreningen och har därför begärt en förlängning till den 31 augusti.
– Det är fortfarande människor som inte känner till det här. Alla har inte nåtts av informationen, säger Marguerite Sjöström.
Utställningstiden pågår nu i en period 25 januari–21 mars. Enligt Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, är det redan en förlängning i sig.
– Lagen säger att utställningstiden ska vara sex veckor, vi har alltså lagt till två veckor. Under den perioden görs många olika insatser för att nå ut. Man kan hämta ut handlingarna på papper på biblioteket i Sävja och i stadshuset. I grunden är det här en skriftlig process och den funkar som vanligt.
Samtidigt uppmanas invånarna att stanna hemma för att minska smittspridningen, vilket kommunledningen är medveten om. Under utställningstiden har därför kommunikationen och de flesta möten med de boende varit digitala. Enligt Erik Pelling har det möjliggjort för betydligt fler att delta i mötena, inte tvärtom.
– Ett normalt fysiskt möte en kväll brukar sällan besökas av barnfamiljer exempelvis. Nu finns det möjlighet att delta digitalt och även titta på mötena i efter hand.
Marguerite Sjöström är dock inte lika entusiastisk.
– Vi har många äldre i den här föreningen och de har inte den här digitala möjligheten. Man måste också tänka på den goda viljan. Finns det en god vilja att få människor att känna sig delaktiga i processen?
I området som berörs bor 10 000 personer. I veckan tar kommunstyrelsen ställning till frågan om en eventuell förlängning. Jonas Segersam (KD) tycker det är en rimlig begäran från föreningen, med tanke på rådande omständigheter.
– I sommar kanske de flesta har hunnit vaccinerats, så vi tycker att vi kan gå med på föreningens förslag att förlänga tiden till den 31 augusti, säger han.
Erik Pelling ser också en möjlighet att tillmötesgå föreningen:
– Jag har full respekt för att det är svårare nu under pandemin och full respekt att de vill hinna organisera sig som förening. Kommunstyrelsen kommer bestämma om det går att förlänga och om det finns ytterligare någon informationsinsats vi kan göra.
Marguerite Sjöström kan tänka sig att begära ytterligare förlängning om pandemin ser ut på samma sätt i augusti, som nu.
– Ja, det kan vi göra, absolut. Den här tiden man har lagt ut är väldigt kort. Ska man bygga i 30 år kan man också vänta några månader till, säger hon.