– Nu åker vi en gång till. Alla samtidigt. Ett, två, tre – kör!
Aftab Husseini instruerar en grupp ungdomar med invandrarbakgrund som radat upp sig i en ishall i Valsätra. De tränar på att starta och bromsa med skridskor. 13-åriga Fatemeh Barbari gör en rejäl vurpa under stora skratt.
En av deltagarna är Gränbybon Hamsa Albacher, 15 år, ursprungligen från Mali.
– I framtiden skulle jag vilja lära mig spela hockey, säger hon.
Aftab Husseini driver projektet Starka tillsammans, en satsning som hockeyklubben Almtuna IS står bakom och som startade i Gränby.
Ungdomar från en rad länder träffas några gånger i veckan för att idrotta tillsammans. Målet för Starka tillsammans är även ökad integration.
– Efter aktiviteterna pratar vi mycket om de regler som gäller i Sverige. Som att man inte ska skrika i affären och hur man beter sig på badhuset och bussen, säger Aftab Husseini som själv är ensamkommade från Afghanistan.
Ibland kommer det upp känsliga saker under samtalen. En gång berättade en flicka att pappan ville begränsa hennes frihet.
– Jag åkte hem till pappan med en tårta, säger Aftab Husseini. Han berättade att han förlorat sin ställning som pappa när han kommit till Sverige och visste inte hur han skulle bete sig mot dottern. Vi pratade om saken och efter en tid hittade de en väg ur problemet.
Gränby blir ofta omskrivet i samband med brott och social oro. Samtidigt ska man ha i minnet att det är en högst begränsad skara som ger upphov till de negativa rubrikerna.
Av Gränbys cirka 8 000 invånare är det enligt polisen bara runt ett 60-tal individer som ligger bakom den grova brottsligheten i området.
Många krafter arbetar idag för en positiv utveckling i Gränby. En annan av eldsjälarna är Yasir Jhisheh som driver Gränby Fotbollsklubb. Han har även ordnat nattvandringar i Gränby i regi av föreningen Uppsalas Unga Muslimer.
Yasir Jhisheh har själv bott i Gränby i 24 år och sticker inte under stol med att det ibland är oroligt i området. Han menar att föreningslivet har en viktig roll att fylla.
– I och med att barnen spelar fotboll i klubben kommer vi i direktkontakt med deras föräldrar. Får vi veta att något barn behöver stöd, till exempel för att det umgås med dåliga kamrater, så pratar vi med föräldrarna, säger Yasir Jhisheh.
– Vi diskuterar även mycket med ungdomarna om hur viktigt det är att de sköter skolan och håller sig borta från droger.
I fotbollsklubben finns personer som kan bland annat arabiska, kurdiska och somaliska vilket givetvis underlättar kontakterna. Det övergripande målet är att invandrare ska komma in i samhället.
– Vi kommer att satsa mer på kurser för både föräldrar och ledare om till exempel hur det fungerar i Sverige och hur man uppfostrar sina barn här.
Malin Vans Méndez arbetar på socialförvaltningen med fokus på unga i Gränby. Hon säger att samarbetet ökar mellan de aktörer som jobbar för att vända utvecklingen.
Vad är viktigast för att få till en positiv utveckling i Gränby?
– Två viktiga saker är mer fritidsverksamheter och utökad vuxennärvaro, tycker Malin Vans Méndez.
Jaqline Claesson, som är chef för kommunens fritidsgårdar, tycker att de positiva krafterna i Gränby växer.
– När fritidsgården skulle planera årets sommarprogram var det fler föreningar än tidigare år som ville vara med. Vi upplever att det finns ett större intresse och ett stort engagemang för att anordna bra aktiviteter i Gränbyområdet, uppger Jaqline Claesson.