Den 25 juli lämnar två personer en lägenhet nära Rickomberga och far iväg på elscootrar. De har kommit till Uppsala på uppdrag av en grupp kriminella och målet är att ta livet av några personer.
I ett par dagar har de båda attentatsmännen tryckt i lägenheten men den här kvällen har startsignalen slutligen kommit. Offren som ska skjutas finns i Gottsunda och nu är de iväg, maskerade och beväpnade med fyra skjutvapen.
Men det hela kommer att sluta med fiasko. En orsak är att allmänheten är extra vaksam efter den senaste tidens skjutningar i Uppsala och när paret kom åkande på sina elscootrar med täckta ansikten är det flera som reagerar.
En av dem är en man i Norby som tycker att de båda ser ut som "skjutare" och kontaktar polisen. Ett larm skickas ut via polisens radio om att något kan vara på väg att hända.
Vid 21.30-tiden anländer attentatsmännen till Gottsunda och börjar skjuta.
En man vi kan kalla Ali berättar för UNT att han satt med några bekanta utanför en butik på Bandstolsvägen när han plötsligt hörde skottlossning.
– Jag såg två maskerade män runt 30 meter bort som siktade mot oss vid butiken. Min tolvårige son var i närheten, jag sprang för livet för att föra honom i säkerhet och fick in honom i ett trapphus, säger Ali.
Enligt polisutredningen avlossar gärningsmännen bara ett skott vardera. Den ena personens vapen hakar upp sig efter bara ett skott och den andra skytten slutar då att skjuta. Istället tar de båda till flykten och springer därifrån.
Ingen har träffats av skotten. Men några av männen utanför butiken som fått vapen riktade mot sig blir så upprörda att de tar upp jakten på skyttarna och springer efter dem, trots att de är beväpnade. "Vi ville hjälpa polisen", har en av dem förklarat i förhör.
Jakten går mot en skogsdunge i närheten. Flera poliser ansluter och männen som förföljer skyttarna visar poliserna vart de tagit vägen varefter poliserna tar över och omringar skogsdungen.
I det lilla skogsområdet får en polis från den regionala insatsstyrkan syn på de två gärningsmännen. Skyttarna står cirka 20 meter bort och har skjutvapen i händerna.
Polismannen drar sin pistol och ropar: "Polis. Visa händerna!" Attentatsmännen tittar upp men reagerar inte. Polisen beordrar dem återigen att visa sina händer men istället börjar de gå mot honom. Slutligen stannar de, släpper sina vapen och lägger sig ner.
I och med polisingripandet är dramat över. De gripna visade sig vara två 17-åriga pojkar och i slutet av oktober åtalades de för grovt vapenbrott och försök till mord på tio personer som befann sig i skottlinjen på Bandstolsvägen. I veckan inleddes rättegången.
Enligt åklagaren Thomas Forsberg är det oklart om 17-åringarna sköt slumpmässigt mot gruppen som befann sig utanför butiken.
– Det är svårt att säga om de var måltavlor eller inte, uppger han.
Flera av de som hamnade i skottdramat blev rejält omskakade. Någon kräktes flera gånger efteråt och en annan har berättat att benen darrade i flera dagar.
Stefan Siesing, Uppsalapolisens insatschef mot våldsvågen, är så här i efterhand lättad över att både folk på platsen och poliserna undkom oskadda. Han menar att gripandet i skogdungen är en av de svåraste situationer en polis kan ställas inför.
– Det var extremt farligt. Jakt på beväpnade gärningsmän där man inte vet hur motiverade de är innebär ett stort risktagande och det gäller framförallt att snabbt få kontroll på gärningsmännens vapen. Lyckligtvis fick kollegorna kontroll på situationen, säger Stefan Siesing.
Av det tiotal fall av skottlossningar i Uppsala sedan midsommar är skjutningen vid Bandstolsvägen det första ärendet som lett till åtal. Av de chattar som ingår i bevisningen mot 17-åringarna framgår att de fick skjutuppdraget av andra kriminella. Pojkarnas uppdragsgivare har chattat under pseudonymer. Enligt Thomas Forsberg förekommer samma pseudonymer i andra utredningar av skjutningar i Uppsala.
– Polisen arbetar med att försöka få fram identiteten på dessa personer, säger han.
Målet med de åtalade 17-åringarna är ett av flera fall där unga invandrarkillar misstänks ha utfört skjutningar i Uppsala efter att ha rymt från HVB-hem. I polisutredningen för den ena pojken står en uppgift som är talade för hans ungdom. Noteringen under rubriken inkomst lyder: "Barnbidrag".