De kan rädda Ergo undan akuta nedläggningshotet

Anrika studenttidningen Ergo kan räddas. Uppsala universitet erbjuder sig nu att stödja utgivningen ekonomiskt. På så sätt kan tid köpas för att hitta en långsiktig lösning.

Universitetsledningen med Coco Norén, prorektor, har lagt ut en räddningsplanka till studentkåren där Lina Svensk är chefredaktör för Ergo och Jacob Färnert kårordförande. Det akuta hotet mot Ergo kan nu vara borta.

Universitetsledningen med Coco Norén, prorektor, har lagt ut en räddningsplanka till studentkåren där Lina Svensk är chefredaktör för Ergo och Jacob Färnert kårordförande. Det akuta hotet mot Ergo kan nu vara borta.

Foto: Uppsala universitet/UNT arkiv/Uppsala studentkår

Uppsala2021-03-22 11:50

I förra veckan kom beskedet att Uppsala studentkår behöver spara pengar och därför har för avsikt att inom kort lägga ned studenttidningen Ergo. Tidningen har funnits i 97 år och skulle alltså inte få uppleva sin 100-årsdag. 

Men nu har en lösning på det akuta hotet ha dykt upp. Det är Uppsala universitet som erbjuder sig att stödja utgivningen. Det fick studentkårens ledning veta vid ett möte på måndagsmorgonen. 

Nu är det upp till kåren, vars styrelse har möte på måndagseftermiddagen, att ta ställning till erbjudandet.

– Jag tycker absolut att man kan kalla det här en räddningsaktion. Men jag vill samtidigt inte att styrelsen ska känna sig bakbunden av oss. De äger frågan och har tuffa prioriteringar att göra, det förstår vi, säger Coco Norén, prorektor på Uppsala universitet.

Nedläggningsbeskedet i förra veckan kom överraskande, berättar hon.

– Att det var så akut fick vi veta först i onsdags. Men hela organisationen här är nu överens om att Ergo spelar en stor roll, inte bara för historiens skull, utan för att det är en så viktig del av det som är studiebevakning och för studentinflytandet, säger Coco Norén. 

undefined
Ergos redaktion idag: redaktören Sandra Gunnarsson till vänster och chefredaktören Lina Svensk till höger. "Nu kan Ergo kanske få fylla 100 år", säger Lina Svensk. Bilden är en arkivbild.

Det erbjudande Uppsala studentkår nu fått är att universitetet går in med stöd så att det skapas tid för att hitta en långsiktigt hållbar lösning för utgivningen.

– Det handlar både om långsiktighet ekonomiskt och organisatoriskt. Samtidigt måste Ergos oberoende behållas, vilket gör det hela lite motsägelsefullt för oss. Vi vill vara delaktiga så mycket vi kan och får med bibehållet oberoende, säger Coco Norén.

Ordförande för Uppsala studentkår är Jacob Färnert. Han betonar att hans första prioritet är att skapa en hållbar ekonomisk situation för hela kåren och att det är i det ljuset nyheten om att Ergo kan komma att läggas ned måste ses. 

– Det har vi inte i nuläget. I dag finns det många studentkårer och jag tror att många inte accepterat det faktum att våra intäkter minskat från 16 miljoner om året till 6 miljoner, säger han. 

undefined
Jacob Färnert, ordförande i Uppsala studentkår, välkomnar universitetets räddningsinitiativ, men håller sig avvaktande inför möjligheten att det ska lyckas. "Vi har prövat förr", säger han.

Samtidigt välkomnar han universitetets initiativ för att rädda Ergo, som är ett organ som riktar sig till alla studenter oavsett vilken kår man tillhör.

– Deras initiativ är förstås välkommet. Vill de lägga krut och kraft på det här kanske vi kan hitta en ny lösning. Men jag vet bara att tidigare styrelser arbetat mycket med att hitta finansieringsmodeller, utan att ha lyckats, säger han.

Egentligen skulle Ergos framtid avgjorts vid kårfullmäktige 22 april. Med universitetets besked ändras det.

– Jag ska informera styrelsen. Det är ju en ny situation nu och ett beslut den 22 april kanske inte är aktuellt längre. Det beror på styrelsen, säger Jacob Färnert.

Ergos chefredaktör Lina Svensk, känner visst hopp i och med universitets utlagda räddningsplanka.

– Vi ropar inte hej än. Men det känns mer hoppfullt nu än för en vecka sedan. Det känns tryggt att universitetet förstår värdet av granskande medier, säger hon.

Reaktionerna på nedläggningsbeskedet har varit många och starka. Prorektor Coco Norén har noterat det stora stöd den legendariska studenttidningen fått.

Vad har du själv för relation till Ergo?

– Jag har ju läst den sedan jag var student 1986. 

Som chef på universitetet har Coco Norén själv förekommit i spalterna. 

– Det har förstås varit både ris och ros – precis som det ska vara. 

Det här är Ergo

Många betydelsefulla skribenter har genom åren varit medarbetare i Uppsala studentkårs tidning Ergo, som grundades 1924. På 40-talet var exempelvis författaren Gösta Knutsson redaktör och skrev antinazistiska texter mitt under brinnande krig. Och på 50-talet satt författaren och debattören Anders Ehnmark på redaktörsstolen.

På senare åren har sparbetinget som drabbat den anrika studenttidningen varit många. Sedan vårterminen 2020 är tidningen digital.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!