De kan bli Sveriges bästa femteklass

De är bäst i regionen men vill längre. Av tusentals anmälda klasser är femman på Nåntunaskolan i Uppsala en av tre kvar i "Vi i femman". I en tv-sänd final i mars ska de slåss om att bli bäst i hela Sverige.

Glädjen är stor i klassen över framgångarna. Att Nåntunafemman tog sig ända till riksfinal beror både på poängen som de skrapade ihop i Upplandsfinalen och på klassens samlade resultat på ett kunskapstest.

Glädjen är stor i klassen över framgångarna. Att Nåntunafemman tog sig ända till riksfinal beror både på poängen som de skrapade ihop i Upplandsfinalen och på klassens samlade resultat på ett kunskapstest.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2019-02-08 19:22

Utanför Nåntunaskolan är det full fart. Några bygger en snögubbe, andra släpar sig fram på längdskidor.

När klockan slår tio ljuder en signal ur en högtalare: "tut, tut, tut". Rasten är slut. Barnen strömmar in i träbyggnaden och tystnad faller över klassrummen. Men i ett rum, där skolans enda femteklass ska ha svenska och matematik, är ljudnivån desto högre. De övar på sin hejaramsa.

– Vi är, vi är- Nåntuna! vrålar de till takten av "we will rock you".

Efter att klassen klarat flera delfinaler i "Vi i femman", Sveriges största kunskapstävling för unga, börjar den stora riksfinalen närma sig. Och även om bara två elever får tävla i tv så är det hela klassens samlade kunskaper som tagit dem dit.

– Vi kompletterar varandra, alla är bra på olika saker, säger Ture Uppsten Rydell. Själv tycker han bäst om engelska.

Sandor Billefjord och Julia Wallén har tävlat för klassen i delfinalerna. Och i riksfinalen i Växjö ska de möta Lackarebäcksskolan från Göteborg och Enskede skola från Stockholm. Finalen kommer sedan sändas i SVT den nionde mars.

– Det känns jättebra, säger Julia.

Någon vidare press känner varken hon eller Sandor.

– Det kommer bara gå sämre om man är helt säker på att vinna, säger Julia.

Sandor Billefjord håller med. Han lyfter fram lagandan som en nyckel till att klassen tagit sig så långt.

– Ingen blir sur på oss om det är någon fråga vi inte kan. Jag tror att det är därför det har gått så bra, säger han.

För att vara redo för tävlingen lyssnar de extra noga på lektionerna. Och kollar på galor.

– Det kan komma frågor om vem som vunnit ett visst pris, säger Julia.

I korridoren utanför klassrummet sitter Tilde Hallsén, Sara Roos, Lydia Törnlund, Stella Vujanovic och Nils Dahlstedt och skriver på sina fantasyberättelser. De är stolta över klassen och imponerade över Julia och Sandor.

– Frågorna i delfinalerna har varit jättesvåra, säger Tilde Hallsén.

I potten finns prispengar för både ettan, tvåan och trean i tävlingen. Högsta vinst är tio tusen kronor. Och vad de intjänade slantarna ska gå till verkar de alla ense om. En resa till Gröna Lund.

– Och bo på hotell! Och äta hotellfrukost, säger Sara Roos.

Vi i femman

Startade 1963. Tävlingen sändes då i Sveriges Radio.

Sju år senare började programmet sändas även i Svt.

Tävlingen består av flera moment. Alla klasser som vill får delta i den första uttagningen där klasserna får göra ett kunskasprov. Åtta klasser från var och ett av landets 25 P4-områden går vidare från det momentet, utifrån klassens snittresultat. Genom kvartsfinaler, semifinaler och finaler utses regionernas bästa femmor. Resultaten i regionfinalerna räknas samman med klassens snittpoäng på ett kunskapsprov. De tre klasser med högst poäng i hela Sverige går vidare till en riksfinal. I år avgörs den i Växjö.

Finalen kommer att sändas i P4 samt på SVT Play den nionde mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om