Postnord effektiviserar – vill flytta på brevlådor

När Postnord ser över sin postutdelning riskerar flera att bli av med sina postlådor. Istället ska de få en gemensam lådsamling.

Arne Eriksson, ordförande för kvarteret Alens samfällighetsförening.

Arne Eriksson, ordförande för kvarteret Alens samfällighetsförening.

Foto: Johan Järup

Uppsala2021-04-13 17:06

I höstas meddelade Postnord boende i Kvarteret Alens samfällighetsförening i Fålhagen att de skulle bli av med sina brevlådor vid respektive hus. Istället ville postleverantören uppföra lådsamling för att effektivisera utdelningen. Något som skulle kunna innebära att en del skulle få gå upp emot 200 meter för att hämta sin post.

Förutom att effektivisera menar Postnord man även tänkt på trafiksäkerheten och arbetsmiljön.

– Våra medarbetare når inte postlådorna från fordonet utan behöver kliva ut ur bilen och gå i området för att leverera paket och brev. Det finns heller inte vändplan på alla ställen, säger Camilla Törnkvist, distributionsområdeschef på Postnord i Uppsala.

De boende i kvarteret tycker att Postnord agerar fel och att det inte är några svårigheter för brevbärarna att ta sig fram. Men även att det inte finns plats för en lådsamling där Postnord föreslagit. Arne Eriksson, ordförande i styrelsen, säger att den representant från Postnord som var hos dem även föreslog andra platser. De fungerade dock inte heller, av olika anledningar. 

– Där de har anslagit har vi snöupplag på vintern. I våra trånga områden finns det inga andra ställen att lägga snön på. Den skulle också bara rymma tretton postlådor. Vi är 65 villor i föreningen så det innebär att det ändå skulle behövas fler platser för lådsamlingar. Då kan man lika gärna fortsätta som tidigare och köra in i området. 

undefined
Arne Eriksson, ordförande för kvarteret Alens samfällighetsförening.

Arne Eriksson menar också att postutdelningen funkat bra under de 40-talet år som området funnits och att ingen där tycker att det är trafikosäkert.

– Brevbärarna själva säger att det är bästa området i hela Uppsala att dela ut post i. Barnfamiljerna jag pratat med säger att det inte är någon fara alls.

Föreningen har även föreslagit att flytta ut postlådorna för att göra dem mer lättillgängliga.

– Vår lösning skulle vara att vi flyttar ut brevlådorna från husen så de kan lägga i breven från bilen, säger Arne Eriksson.

Camilla Törnkvist menar att i och med att de bär ut allt fler större paket istället för platta brev är de hela tiden tvungna att se över vilka fordon de använder.

– I det här området cyklade vi tidigare. Nu kör vi mindre elbilar, men på sikt ser vi ett behov av att använda en större vanlig bil och då kommer det inte gå att komma fram inne i området. Vi måste anpassa oss.

Samfällighetsföreningen är inte ensamma i Uppsala om att få ändringar i hur posten delas ut.

– Vi har jobbat med flerfamiljshus i många år och nästa steg är postlådorna. Just nu jobbar vi med Alen, säger Camilla Törnkvist. 

Post- och telestyrelsen tar fram riktlinjer för postutdelning.  Emma Maraschin, chef vid PTS-enhet för posttillsyn, tycker det är rimligt att boende utan funktionshinder får ta sig kortare sträckor till brevlådan. Hon säger att de håller på att ta fram nya föreskrifter om postutdelningen. 

– Vi tänker att vi ska kunna sätta en gräns för hur lång sträcka som är rimlig. Men det är inte en fråga som PTS har hand om själv. Här måste samhället bestämma gemensamt.

Postnord skriver i sin brevväxling med föreningen att om ett samförstånd inte kan nås kan följden bli att de boende "hänvisas till att hämta ut sina försändelser på utlämningsställe som Postnord anvisar". 

– Det skulle vara på våra företagscenter men jag hoppas verkligen att vi inte hamnar där. Jag hoppas att vi hittar en hållbar lösning för alla parter, säger Camilla Törnkvist.

PTS allmänna råd för post

Det är Post- och telestyrelsen som sätter riktlinjer för hur Postnord och andra leverantörer ska dela ut posten. Det innebär bland annat att Postnord kan bestämma var en postlåda ska stå om det bedöms som nödvändigt för att underlätta utdelningen. Om man som postmottagare är missnöjd med hur Postnord efterlever de allmänna råden går det att få saken prövad i Rådet för utdelningsfrågor. Det är en central instans inom Postnord. 

Källa: Post- och telestyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!