UNT fann delar av miljörörelsen på Eda lägergård, en vackert belägen avkrok mellan Knivsta och Uppsala. Under sju dagars lägervistelse ska runt 200 personer delta i seminarier, lyssna på musik och föredrag, umgås och genomföra miljöaktioner här. Allt i syfte att låta sig inspireras och för att diskutera klimatrörelsens uppgifter framöver.
– Vi måste jobba där vi är, även om det är viktigt att behålla de internationella nätverken. Många av de förändringar som krävs ligger på kommunnivå. Och det är lättare att påverka där, säger Gunilla Meurling, från Miljöförbundet Jordens vänner och en av arrangörerna bakom lägret i Eda.
Ledord för sommarlägret är omställning för klimaträttvisa. Gunilla Meurling berättar att miljöarbetet till viss del har bytt fokus efter klimatmötet i Köpenhamn 2009. Över 500 organisationer skrev då på en deklaration under parollen ”Systemförändring inte klimatförändring”. Tanken är att arbete med rättvise- och sociala frågor är en förutsättning för att komma till rätta med klimatförändringar och miljöförstöring.
– De tekniska lösningarna finns ju redan. De stora problemen ligger socialt och kulturellt. Vi i den rika världen använder oerhört mycket energi, men vi glömmer lätt bort hur ojämlikt ställt det är i världen. Ta biobränsle som exempel: Vilken mark används för att odla bränslet? Vilka bor där? Och vilka gynnas? säger hon.
Hur ska ni gå vidare med arbetet i Uppsala?
– Vårt uppdrag är att påverka, och att prata med folk. Det finns ett stort intresse för klimatfrågor bland människor, men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Vi måste få stöd från folket så att kommunen kan genomföra viktiga förändringar. Jag tror att många på kommunen är lite rädda. De tror att folk blir arga om saker förändras, säger Gunilla Meurling.
Jesper Jacobsson från Uppsala följde med i en cykelparad till den något otillgängliga lägerplatsen. Han har just hunnit få i sig lite potatissoppa och är på väg till dagens första seminarium i ett cirkusliknande tält vid vattnet. Jesper Jacobsson ser framförallt fram mot att diskutera kring temat: ”Välfärd utan tillväxt”.
– Jag har läst matematik och inser att expansionell tillväxt inte är möjlig i längden. Argumenten mot tillväxt är ofta flummigt formulerade med ett vänsterperspektiv i grunden. Men jag tror att man kan bygga ett system som inte bygger på stenhårda vänsterideal.
På plats i lägret är även Bolivias ambassadör, Milton Soto Santiesteban. Medan klimattoppmötet i Köpenhamn av många betraktas som ett stort misslyckande utan konkreta resultat, lyckades Bolivia anordna ett alternativt möte som enligt många inom miljörörelsen präglades både av konstruktiva förslag och fruktbara diskussioner kring miljö och rättvisa.
– Vad som är viktigt med miljörörelsen är dess underifrånperspektiv och en ömsesidighet som möjliggör möten. Det här handlar också om att förstärka demokratin i det civila samhället. För civilsamhället har möjlighet att påverka och förända, till skillnad från byråkratin. Miljörörelsen ser framåt, den ser mänskligheten och de värden vi alla delar. Och det är viktigt eftersom det här är en strategisk fråga – inte temporär, konstaterar Milton Soto Santiesteban.