– Topsen ska in i näsan i tio sekunder och sen snabbt ner i svalget. Sen blandar vi den i provröret som man sparar. Pinnen slänger vi i hinken, säger Frida Hedin, 19.
Hon jobbar som provtagare på Gottsundas covidcentral. Hon har fått den första dosen av Astra Zenecas vaccin. Den andra dosen ska hon få i sommar.
– Jag får dos två i juni, men jag har kontrakt till sista maj så vi får se hur det blir, det är lite rörigt och hör såklart ihop med hur länge pandemin pågår, säger hon.
Hon trivs bra på jobbet och med vaccin i blodet känner hon sig inte orolig för att få covid-19. Men hon måste vara noggrann och strukturerad för att hålla patienterna isär. Det får bara komma in en patient genom dörren åt gången och de måste gå olika snitslade banor för att bli testade. Några patienter får stå och andra får sitta när de får den lilla provtagningspinnen i näsan och svalget.
– Några ryggar tillbaka. Vi tvingar ingen men det är viktigt att man gör rätt, säger Frida Hedin.
Gottsunda är en av de stadsdelar där flest rapporterats smittade av covid-19 de senaste 14 dagarna. Det har UNT skrivit om tidigare.
Frida började för någon månad sedan, men kollegan Theodor Ljungdahl, 20 har jobbat i snart ett halvår.
– Det känns fantastiskt att man har en viktig roll i att bekämpa pandemin, det känns bra och vi får många komplimanger, säger han.
Iman Ibrahim är utbildad undersköterska och har tidigare jobbat på kommunen. Sedan en månad tillbaka arbetar hon heltid på provtagningen.
– Jag bor här i Gottsunda så det känns bra att jobba så nära hemmet och det känns bra att bekämpa viruset, man känner att man gör ett viktigt jobb, säger Iman Ibrahim.
Teststationen har stängt sina drop-in tider för att det inte ska bli för långa köer som ringlar sig genom Gottsunda Centrum. I stället får man boka tid innan. Utanför sitter en liten skara som väntar på sin tur att göra ett PCR-test. De håller noga distans och alla har munskydd. Men Iman är inte orolig för att få viruset på jobbet.
– Man kan träffa på nån som har viruset vart som helst. Vi är fullt utrustade, vi är noga med hygienen och sannolikheten att vi åker på något är väldigt liten. Jag känner mig tryggare här än på bussen. Det skrämmer mig inte alls, säger Iman Ibrahim.