De har receptet på studentbostäderna

Ett nytt företag med delägare i Uppsala planerar att börja bygga ungdomsbostäder i staden och i flera andra större städer. Konceptet heter Juniorliving och ska vara lätt att känna igen överallt.

Manne Bouveng och Janne Pettersson.

Manne Bouveng och Janne Pettersson.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-03-05 08:45

De första bostäderna ska kunna påbörjas redan i vår.
– Vi letar efter lämplig mark här och i Stockholm, Lund, Göteborg och Malmö. Förhoppningsvis kan vi börja bygga här i Uppsala. Det vore roligt. Vi är ju från stan, säger Manne Bouveng, vd för plåtkoncernen Optimel Förvaltning AB, med 45 anställa.

Manne Bouveng, tidigare Uppsalabon Jan Pettersson, anläggningschef i ett återvinningsföretag i Upplands Väsby och ytterligare en person, Samuel Bonnier, ska driva verksamheten via ett gemensamt bolag.
– Det fattas upp till 30 000 student- och ungdomsbostäder i Sverige men det går trögt att bygga. Många anser inte att det går att få ekonomi i mindre lägenheter. Det vill vi ändra på. Vi har tagit fram ett eget koncept för att korta byggtiderna med hälften mot i dag. Det kommer att göra bostäderna billigare, säger Jan Pettersson.

Hur det ska gå till i detalj vill de vänta med att berätta. Men tanken är att i stora drag bygga små förproducerade lägenheter i fabrik som sedan snabbt kan fogas samman på plats. Husen ska vara fem till åtta våningar höga och varje lägenhet cirka 30 kvadratmeter stor. Standarden ska vara lika hög som i vilken annan lägenhet som helst och följa samma byggregler som andra byggprojekt.
– Du kommer inte att märka någon skillnad på våra hus och hus som byggs på plats av de stora byggbolagen, säger Manne Bouveng.

Vad kommer det då att kosta att bo i husen? Manne Bouveng räknar med en totalkostnad på 3 500–4 000 kronor per månad i hus som ligger stadsnära. Markpriset betyder mycket för hyran.
– Bygger vi mitt i stan så kan en tomt kosta 15 miljoner. Då stiger kostnaden. Bygger vi längre ut så sjunker markpriserna och vi kan ha lägre hyreskostnader, säger han.

Men bolaget ska bara bygga femtio procent hyresrätter. Resten blir bostadsrätter till ungefär samma månadskostnad, är det tänkt. Genom att sälja bostadsrätterna så ska de kunna återinvestera för att hålla kostnaderna nere i fastighetsbeståndet.
– Långsiktigt är tanken att vi ska bygga upp en fastighetskoncern med hyresbostäder för unga på det sättet, säger Jan Pettersson.

För att komma igång behövs runt 30 miljoner kronor. Enligt Jan Pettersson finns pengarna i dag och kontrakt med de företag som ska stå för produktionen av bostäderna. Går planeringen som tänkt ska de första 100 lägenheterna stå klara i år. Nästa år är planen att bygga 300 och sedan 500 om året så länge efterfrågan finns. Fastigheterna ska byggas i samma stil oavsett var de står och ha namnet Juniorliving.
– Konceptet är att husen ska synas. De ska ha samma färger och material och de ska ha en modern utformning. Ett Juniorliving-hus ska vara lätt att känna igen, lite som McDonalds eller Ikea, säger Manne Bouveng.

Idén att slå sig på bostadsbyggande har han och Jan Pettersson diskuterat i flera år.
– Vi är gamla barndomskamrater och har funderat i de här banorna ett tag. Till nittio procent har vi själva tänkt ut hur husen ska se ut och kunna produceras kostnadseffektivt. Resten har vi tagit hjälp med av personer med lång erfarenhet i byggbranschen, säger Jan Pettersson.

Varför har ingen kommit på det här tidigare?
– Vi tror inte de svenska byggbolagen prioriterar gruppen ungdomar och studenter och att de har svårt att bygga billigt på grund av gamla strukturer och tunga overheadkostnader. De har svårt att tänka utanför boxen.

Fakta
  • Det är vanligast med brist på bostäder för unga i storstadsregionerna och på större högskoleorter som Uppsala. Värst är det i Storgöteborg, där 92 procent av kommunerna har bostadsbrist för unga. I Storstockholm har 88 procent brist och i Stormalmö 73 procent. I Uppsala län råder bostadsbrist för unga i fem av åtta kommuner.
  • Var tredje kommun med färre än 25 000 invånare har också brist på bostäder för unga.
  • I de 150 kommuner där ungdomar har särskilt svårt att få en bostad har 147 kommuner brist på hyresrätter, framför allt små lägenheter.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om