De har idéer för Seminarieparken

30 nya förslag till Seminarieparkens utseende har presenterats. Det är studenter vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som tänkt till över möjliga förändringar av det omdebatterade kvarteret.- Det är alltid inspirerande för kommunen att se, säger stadsträdgårdsmästaren Lars Johansson.

Kristina Forssbeck och  Sara Pålsson är två av studenterna.

Kristina Forssbeck och Sara Pålsson är två av studenterna.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2010-04-04 12:04
Sedan terminsstarten har tredjeårsstudenterna vid SLU:s landskapsarkitektutbildning arbetat hårdare än vanligt. Varje år håller utbildningen i en kurs i parkskapande men denna gång har undervisningen haft en lite annorlunda inriktning.
- Vi valde att fokusera på Seminarieparken. Eftersom frågan varit aktuell så länge är det ett väldigt intressant område att arbeta med, säger kursansvarige Sofia Sandqvist.

Idén att förankra kursen till en aktuell fråga har uppskattats av de studerande.
- Man hör om Seminarieparken hela tiden så det har varit ett jättespännande ämne, säger Kristina Forssbeck och får medhåll från projektpartnern Sara Pålsson.
Innan de båda satte i gång med parkskissandet begav de sig iväg till Seminariekvarteret för att få sig en god överblick och se vad som främst behövs göras.
- Problemet med området är att det känns splittrat, vi ville länka samman det, säger Kristina Forssbeck.

Att skapa en helhet säger de har varit ett krävande jobb. Tidiga morgnar och sena kvällar hann bli vardag under kursens gång och humöret har svängt vid ett flertal tillfällen. De känner sig dock nöjda med slutresultatet som presenterades under ett vernissage på skolan.
- Vi kallar det för Aggrandize vilket är engelska för att förstärka eller förstora. Vi har skapat ett stråk som utvidgar parken i storlek och intensitet, säger Kristina Forssbeck.
En av dem som tittat på de blivande landskapsarkitekternas visioner är Uppsalas stadsträdgårdsmästare Lars Johansson. Han är mycket imponerad över studenternas arbete.
- De visade verkligen ett brett spektra. Här testar man att få grepp över ett stort område och jag tycker de flesta har lyckats.

Som stadsträdgårdsmästare arbetar Lars Johansson övergripande med skötsel och utveckling av parker i Uppsala. Nyligen var han med och skapade den översiktsplan som visar hur staden skulle kunna se ut år 2030.
- Det behövs fler parker med högre kvalitet. Stadsparken som finns är väldigt använd och slits därmed mycket.

Fritids- och naturkontorets översiktsplan innehåller inga närmare detaljer över hur dessa grönområden skulle kunna se ut. Men Lars Johansson säger att SLU-studenterna gett idéer som skulle kunna gå att genomföra - både fysiskt och ekonomiskt.
- Allt handlar om prioritering av kommunen, om man ska satsa på offentliga rum för människan eller om man väljer att lägga pengarna på annat.
Fakta;

* Seminariekvarteret ligger i stadsdelen Svartbäcken och innefattar bland annat Seminarieparken och Folkskoleseminariet - en historisk lärarbyggnad ritad av Axel Lindgren.

* Folkskoleseminariet invigdes år 1917 då området låg i Uppsalas yttersta delar. Läget ansågs då perfekt på grund av att lärarna som utbildade sig läste trädgårdsskötsel och intill byggnaden fanns utrymme att skapa både en trädgårds- och parkanläggning.

* Det senaste året har Seminariet varit ett av Uppsalas mest omdebatterade kvarter, efter att kommunen gett klartecken för en utbyggnad av bostäder i parkområdet.

* Planerna väckte stora protester bland både politiker och invånare i Uppsala. I oktober 2009 drog kommunstyrelsen tillbaka förslaget om att bebygga området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om