De har fått någon månads frist

Efter drygt två veckor har nästan alla de 17 studenter som UNT följt hittat tak över huvudet. Men flera av dem blir bostadslösa igen redan om några månader.

Foto:

Uppsala2013-09-11 09:40

I slutet av augusti lyfte UNT fram 17 nya Uppsalastudenter som saknade bostad och uppmanade Uppsalabor med lediga rum eller lägenheter att höra av sig. Nu, två och en halv vecka senare, har 6 av de 17 studenterna hittat en bostad som de kan bo i terminen ut eller längre. 8 måste flytta igen om några månader då deras kontrakt går ut, medan 3 stycken fortfarande letar.

Ett trettiotal personer hörde av sig till UNT med tips och ett par av studenterna fick en bostad tack vare läsarna. 21-åriga Ida Norby från Strängnäs hittade en bostad hos en familj i Eriksberg via UNT. Och 23-årige Christian Vestlund från Sveg, som trodde att han skulle bli tvungen att bo i en husvagn på Fyrishovs camping, fick också snabbt napp.
– Jag höll precis på att packa mina grejer i husvagnen när en man ringde och erbjöd mig ett rum. Han hade sett mig i tidningen!

Nu hyr han ett rum i en villa i Vårdsätra. Han får bo kvar till sista januari, vilket är längre än de flesta av de andra studenterna. För även om många har fått tag på en bostad handlar det mest om korttidskontrakt, i vissa fall endast ett par månader långa.

De flesta har hittat bostad via privatpersoner, men Isabell Hansen har fått ett av korttidskontrakten som Uppsalahem lottar ut. Det är en stor tvåa i Sala backe där hon får bo till jul. Eftersom hyran blir för dyr för henne att klara själv hyr hon ut ett rum till en annan student.
– Jag trivs bra. Jag hade tur som fick det här men jag tror att det hade löst sig på något sätt ändå.

22-åriga Karin Wenner, som studerar konstvetenskap vid Uppsala universitet, är en dem som fått tag på ett mer långsiktigt boende, en 4:a i Svartbäcken som hon delar med tre andra studenter. De hittade hennes annons på Blocket och hörde av sig. Hon är förvånad över hur lätt det gick.
– De svåra bostadsproblemen som alla pratar om känns överdrivna. Jag tror att många studenter ställer för höga krav.

Men Studentkårens ordförande Fredrik Pettersson håller inte med.
– Det är inte alls självklart att man har råd att till exempel ta en bostad som ligger en bit bort. Då drar man på sig andra kostnader för att kunna ta sig in till stan.

Han är inte överraskad över hur de gått för de 17 studenterna. Resultatet stämmer väl in i Studentkårens bild av hur bostadssituationen ser ut.
– Det löser sig för många, men det är ofta tillfälliga lösningar. Att inte hitta ett bra boende ger en ökad stress i en situation som är ganska tuff ändå. Studenterna behöver all kraft för att komma i gång med sina studier och komma in i det nya livet.

BOSTAD SÖKES

Varje hösttermin kommer samma larm – bostadskris för studenterna! För två veckor sedan inledde UNT en kartläggning av studentbostadsmarknaden. 17 studenter fick söka bostad via UNT.

Hjälp oss gärna genom att fylla i Studentbostadskollen, ett interaktivt verktyg där du berättar hur du bor eller har bott, vad du betalar och vilken typ av kontrakt du har.

Där kan du också jämföra vad andra har fått betala för sina studentlyor i Uppsala. Du kan själv se resultaten på vår interaktiva karta och jämföra din situation med andra studenters.

UNT kommer under hösten att använda studenternas uppgifter för att kartlägga läget på bostadsmarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!