De här eleverna går till skolan

Skjutsar du ditt barn till skolan med bil? Pröva att gå eller cykla, i alla fall 500 meter - för miljöns, för trafiksituationens och för ditt barns hälsas skull. Den utmaningen har 30 Uppsalaskolor antagit i vår.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-05-07 13:52
08.20. Tid för lämning. Med tio minuter kvar till skolstart radar bilarna upp sig på Sysslomansgatan utanför Sverkerskolan i centrala Uppsala. Samtidigt kommer många familjer som går eller cyklar.
- Jag har varit med länge i skolvärlden. Fler skjutsar barnen med bil till skolan. Det är bara att gå till sig själv: visst ligger det nära till hands att ta bilen, säger Ylva Nilsson, rektor som står på skolgården och hälsar på elever och kolleger.

Trafiksituationen runt skolan har varit besvärlig och den har tagits upp på skolråden med föräldrarna.
- Många parkerar slarvigt när de ska lämna barnen och ställer sig på halva trottoaren. För dem som cyklare eller går kan det vara jättefarligt, säger Ylva Nilsson.
Emil Altrén parkerar sin bil på gatan, precis vid grinden. Sonen Lukas äter klart en macka och bläddrar i en leksakstidning.

Varför tog ni bilen?
- Vi har inte så nära hit, och motion tror jag att eleverna får ändå på skolan. Snarare är det jag som sitter still hela dagarna som behöver gå. Vi har uppmanats att parkera 500 meter bort och gå till skolan och med lite planering hade det självklart gått. Men morgnarna är jobbiga. Vi är redan sena, säger Emil Altrén.
Alla bilburna som UNT talar med säger att de bor för långt bort för att gå. De bor på Övre Slottsgatan, Portalgatan, Dragarbrunnsgatan, alltså cirka en kvarts promenad. En av dem är Britta Selander som släpper ut dottern Elsa och två kompisar just före halv nio.
- När jag var liten fick jag absolut inte skjuts till skolan, då var det cykel som gällde. Men jag bodde på landet. Här är trafiken besvärlig. Jag brukar skjutsa förbi den svåra trafiken så att Elsa går sista biten själv. Men i dag var det bråttom, säger Britta Selander.

För klass två har utmaningen att varje dag gå 500 meter lett till skoluppgifter om matematik, om miljöfrågor, och om kroppen, berättar läraren Marie Grist, med över 30 års erfarenhet från skolvärlden. Även om Sverkerskolan har en lång tradition av promenader i undervisningen tycker hon att kampanjen mot mindre bilåkande är på sin plats. Hon knyter an till begreppet curlingföräldrar, föräldrar som sopar banan framför sina barn i tron att de kan ge barnen ett friktionsfritt liv.
- Det är mer curlande i dag, så är det. Barn är mer jagcentrerade och sitter mer still. Så jag tycker att det här är har varit jättebra och de flesta föräldrar tagit det på stort allvar. Vi har haft föräldrar som bett om ursäkt för att känt sig tvungna att ta bilen, säger Marie Grist.

Familjen Morales kommer på cykel. Felicia i förskoleklassen cyklar själv och hennes bror Maximilian sitter i cykelsadeln bakom mamma Rosanna.
- Det är skönt att cykla hit, säger Felicia Morales.
Mamma Rosanna listar fler fördelar:
- Barnen lär sig hantera trafiken, det är praktiskt, vi får motion, och så är det kaos här ändå med mycket bilar. Men jag har märkt att det är färre bilar nu, säger Rosanna Morales.
Bakgrund:
- Det är ett samhällsproblem att barn rör sig för lite. Samtidigt finns trafikproblem runt skolorna. Genom den här utmaningen får vi mycket gott för en liten insats.
Det här säger Agnetha Östervall-Danielsson, en av Uppsala kommuns hälsopedagoger som i samarbete med kommunens trafiksäkerhetsråd står bakom skolutmaningen "Till skolan utan bil".
Vuxna har ett stort ansvar för att lära sina barn goda vanor.
- Barnen anammar det vi vuxna gör, inte vad vi säger. Att ta bilen för att det är så mycket trafik runt skolorna skapar bara mer trafik. I stället handlar det om att börja gå när barnen är små. Vi vet att det ger god trafikvana och stor närmiljökunskap, samtidigt är det bra för kroppen och för miljön, säger Agnetha Östervall-Danielsson.

Trafiksäkerhetsrådet arbetar mycket med trafiken runt skolorna.
- Skolföräldrarna gör i dag som när de lämnade på dagis: de följer med ända till skolan och in i klassrummet. Det har ökat trafiken mycket, säger Mari-Anne Larsson, trafikkonsulent.
Utmaningen "Till skolan utan bil" ska hållas varje vår under minst tre år och ska sedan utvärderas. Vinnaren blir den skola som samlat ihop mest cyklade och gångna meter under två veckor.
- Priset är en summa pengar att köpa lekredskap för, säger Mari-Anne Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!