De har blivit ett lyft för Hargshamn

Hargshamn har fått mer liv sedan elektronikföretaget Gihomeq flyttade från Uppsala till den gamla skolan i samhället.

Foto: Christer Bergström

Uppsala2010-01-21 09:02
Det kan gå många år mellan varven när det gäller etableringar av företag där. I Hargshamn tänker företaget ta ny sats för att utveckla sina fyra verksamhetsgrenar Intelligenta hem, Marin elektronik, Kundanpassad elektronik och Gravyrsidan. Stefan Holm som bor i Uppsala och har sommarhus på Gräsö är vd för Gihomeq och driver det sedan starten 2006 tillsammans med pappa Karl-Erik Holm.

Vad gjorde att företaget övergav landets fjärde största stad för lilla Hargshamn?
- Vi har letat efter nya och lämpliga lokaler att utvecklas i den senaste tiden. Östhammars kommun är en av flera kontakter vi haft och när de ringde och berättade att vi kunde få hyra av kommunen i skolan blev vi intresserade. Vi hyr två stora och rymliga klassrum som är som skräddarsydda för den här verksamheten. Det finns exempelvis möjligheter att skapa ett löpande band för elektroniktillverkning här, säger Stefan Holm.

Naturen, den lugna och rofyllda miljön och atmosfären tycker han är ett plus:
- Här kan man ta en avstressande promenad och samla tankarna. Tidigare jobbade jag i källarvåningen i villan hemma i Uppsala. Jag sa ofta till familjen när arbetsdagen var slut att jag skulle gå ner en stund och jobba i källaren, men jag blev kvar hela kvällen. Här kan jag fokusera mig bättre på tillverkningen.
Gihomeq står för Gräsö intelligent home and marine equipment.

Företaget satsar på elektronik, designar och tillverkar alla produkterna på plats i den gamla skolan. Intelligenta hem handlar om att tillverka enkla lösningar för att fjärrstyra sådant som värme, larm och belysning i sommarstugan, villan, föreningslokalen eller lägenheten. Med sms, internet eller fasttelefon kan exempelvis temperaturen styras i varje lägenhet och rum, belysning slås på och av när det passar en själv. På den marina sidan tas produkter som knopmätare, varvtal och motorövervakning fram för att koppla till nya och gamla båtmotorer.

Innan företaget etablerade sig i Hargshamn stod Stefan Holm ensam i produktionen, men nu har han tre praktikanter som står vid hans sida. Dessa omfattas av Östhammars kommuns EU-projekt Matchline. Syftet med projektet är praktikanterna får tolv veckors praktik och sedan jobb på arbetsmarknaden.

Matchline bygger på att etablera en utbildningsmodell, arbetsplatsförlagt lärande, behovsstyrd vuxenutbildning och en arbetsmetod med fokus på såväl företag som individen. Metoden är tänkt att leda från utanförskap till innanförskap.
- Med praktikanternas hjälp har vi riktat in oss på att utveckla verksamheten och i dagsläget har vi genom det goda chanser att få ett par stora order som i så fall betyder ett lyft för företaget, säger Stefan Holm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om