De gör rent hus i kyrkan

Mjöl, vatten och handkraft ger en av Uppsalas äldsta kyrkor en rejäl ansiktslyftning.  I Vaksala kyrka får gummidegen smutsen att rasa från väggar och tak.

Vaksala kyrka renoveras invändigt.
Thomas Wängelin vid en tidigare renoverad målning

Vaksala kyrka renoveras invändigt. Thomas Wängelin vid en tidigare renoverad målning

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-09-26 17:38

Det står en bänkspis med ugn innanför dörren till Vaksala kyrka. Den används förstås till att värma hantverkarnas matlådor, tänker man, men det är fel. Där gräddas degen som är deras viktigaste redskap för att rengöra väggarna och kalkmålningarna, som i vissa fall är runt 700 år gamla.
Den hederliga sirapslimpan som förut användes vid rengöring av kyrkor har ersatts av en specialdeg som smular mindre och kan bakas till önskad konsistens. Gummibröd, gomma pane efter ett italienskt recept, beskriver hur den känns i handen. Den mörka smutsen på väggen släpper förbluffande lätt under degen.
- Om färgen sitter löst och är ömtålig kan man forma degen till en rulle som man rullar över väggen, berättar konservator Thomas Wängelin som leder storstädningen i Vaksala kyrka.

Kyrkorummet är sprängfyllt av ställningar i flera våningar, stegar, skyddsplast och hantverkarnas verktyg - mest vanliga penslar i olika bredder, spatlar, hammare att knacka bort löst bruk med -  och en hårtork. Fixar konservatorerna till håret på fikarasten? Nej, den används för att torka kalkfärgen som de målar över lagningarna, så den får rätt nyans och smälter in i väggen.

Deras arbete handlar lika mycket om att skapa ett synligt resultat som att lämna så få avtryck som möjligt på de månghundraåriga väggarna.
- Besökare som kommer in när vi är klara ser ofta att något har hänt med kyrkan, men de kan inte riktigt säga vad det är, berättar Thomas Wängelin.
Uppe på ställningens översta plan, med hjälp av en extra stege, kan man lägga handen mot takets högsta punkt, i stenvalvens krön.
Den som vill kan känna 700 års kyrkohistoria flaxa med vingarna, och kanske ana en länk till den okände målare som en gång på 1300-talet klättrade här på sina ställningar och strök de första penseldragen över väggarna, men Thomas Wängelin och hans kolleger skrider knappast runt och är andäktiga. De är här för att jobba.
- Det är som en slags yrkesskada, när man har gjort några kyrkor. De blir framför allt en arbetsplats, konstaterar han sakligt, men medger att han visst kan fångas av spåren som finns efter de gamla mästarna.

Sedan slutet av juli har arbetet pågått i den avstängda kyrkan, i mitten av november ska den högtidligt öppnas igen, ren och grann. Thomas Wängelin tycker största fördelen med jobbet är att det finns en tydlig slutpunkt, då ställningarna tas ned och penslarna packas in. Men inte sällan går resan direkt till nästa kyrka där allt startar på nytt. Tidens gång håller dem sysselsatta. 

FAKTA

Vaksala kyrka
Kalkmålningar från 1300-talet
Vaksala kyrka byggdes på 1100-talet men har genomgått flera ombyggnader. De äldsta kalkmålningarna i kyrkan härstammar från 1300-talet. Målningarna blev överkalkade i slutet av 1700-talet och togs fram igen vid en restaurering 1929. Innerväggarna rengjordes och lagades senast 1969. I somras tjärades kyrktornet utvändigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om