Att träna på betald arbetstid, en så kallad friskvårdstimme, har blivit ett sätt för företag att locka och behålla arbetskraft. UNT pratat med tio av de största arbetsgivarna i Uppsala sett till antalet medarbetare och frågat om de har friskvårdstimme och hur stort deras friskvårdsbidrag är, det vill säga den summa medarbetare får att köpa gymkort eller annan träning för.
Biotechföretaget Cytiva som med sina 1 600 anställda är Uppsalas största privata arbetsgivare, försöker uppmuntra till träning genom ett gratis aktivitetscenter där medarbetarna kan köra yoga, gympa, innebandy med mera.
– Och man kan träna på arbetstid hos oss, en timmes friskvård i veckan, säger kommunikationschef Dodi Axelson.
De betalar även ut ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor/år.
Global Connect, som levererar digital infrastruktur och nätverkstjänster, lägger stor vikt vid den fysiska och psykiska hälsan hos sina anställda enligt Henrik Hammarström som är ansvarig säljchef i Sverige. Friskvårdsbidraget ligger på 3 500 kronor/år.
– Vi uppmuntrar en hälsosam livsstil genom att erbjuda olika träningsaktiviteter såsom padel, gruppträningar och bandy. Vi har också bjudit in inspirerande föreläsare till kontoret som har pratat om återhämtning och stresshantering.
Däremot finns inte någon avtalad friskvårdstimme.
Hudvårdsföretaget Galderma har inte heller någon friskvårdstimme men enligt kommunikationschefen Isabella Laihorinne Smedh uppmuntrar företaget till träning på andra sätt.
– Vi har ett gym på arbetsplatsen som är bokningsbart varje dag i veckan. Beroende på vad anställda jobbar med kan de boka när det passar arbetet eller skiften.
Friskvårdsbidraget ligger på 3 500 kronor/år.
Region Uppsala har 3 000 kronor i friskvårdsbidrag för såväl timanställda som tillsvidareanställda. De har tidigare haft en friskvårdstimme men har nu tagit bort den.
– Ett arbete med att Region Uppsala ska ha enhetliga förmåner har genomförts. Alla arbetsplatser kan inte erbjuda friskvårdstimme på grund av hur arbetet ser ut och då blir det inte enhetligt, säger Sofia Reinholdsson tillförordnad HR-direktör på region Uppsala.
Det regionägda bolaget Uppsala Buss AB med alla sina stillasittande busschaufförer har 2 500 kronor/år i friskvårdsbidrag men ingen friskvårdstimme.
– Vi har ett gym både på huvudkontoret och depån som de anställda får träna i gratis och så har vi då och då en hälsopedagog som hjälper till med tränings- och kostprogram för dem som vill, säger HR-chefen Maja Gavins.
Teknikkonsultföretaget Bjerking har högst friskvårdsbidrag av alla UNT har pratat med på 5 000 kronor/år. Friskvårdstimme har de däremot inte.
Byggföretaget Sh Bygg där många har fysiskt krävande jobb har inte heller friskvårdstimme.
– Vi har inte möjlighet till annat än morgongymnastiken som vissa byggarbetsplatser har som uppvärmning inför dagens arbetspass, men samtliga medarbetare har 3 000 kronor i friskvårdsbidrag, säger regionchef Jonas Säfström.
Uppsala kommun har länge legat i botten i jämförelse med andra stora arbetsgivare vad gäller friskvårdsbidrag. Så sent som 2022 hade de 1 100 kronor i friskvårdsbidrag/år, men 2023 höjdes det till 3 000 kronor.
– Vi har uppvaktats av fack och enskilda medarbetare för att vi legat lågt. Men den här höjningen var jätteuppskattad. Med tanke på ekonomin det här året har det känts extra bra som arbetsgivare att kunna bidra på det här sättet, säger HR-direktör Anna Bittner.
Läkemedelsföretaget Fresenius-Kabi har 3 000 kronor i friskvårdsbidrag, men ingen friskvårdstimme.
– Utöver friskvårdsbidraget står företaget för anmälningsavgiften till bland annat Blodomloppet för att uppmuntra till fysisk aktivitet säger HR Direktören Katarina Emilsson
Uppsala universitetet har däremot en friskvårdstimme i veckan som kan nyttjas när arbetet tillåter.
– Tidpunkten ska godkännas av närmaste chef. Den får användas i anslutning till arbetets början eller slut, men ska användas inom en normalarbetsdag. För deltidstjänstgörande anställda ställs friskvårdstiden i relation till tjänstgöringsgraden. Det vill säga de som arbetar 50 procent har möjlighet till 30 minuter/vecka, säger Karin Karlström, HR-strateg på Uppsala universitet.
De har även friskvårdsbidrag på 2 000 kronor/år för alla med fasta och tillfälliga anställningar. Även sjukskrivna och föräldralediga har rätt till friskvårdsbidrag.