De fortsätter jobba när du tar semester

För många småföretagare är en längre sammanhållande sommarsemester en omöjlighet. Många vågar inte ha sommarstängt eller tacka nej till jobb av rädsla för att förlora pengar eller kunder.

Kristina Vardein är egenföretagare och driver kaffe- och teboden Vardein & Co i Saluhallen. Större delen av hennes sommar kommer gå till jobb.

Kristina Vardein är egenföretagare och driver kaffe- och teboden Vardein & Co i Saluhallen. Större delen av hennes sommar kommer gå till jobb.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2011-07-20 21:01

Strax innanför den södra ingången till Saluhallen i Uppsala ligger kaffe-, te- och chokladboden Vardein & Co. Bakom disken, bland kinesiska teer och engelsk lakritstoffee hittar vi ägaren Kristina Vardein som startade butiken för fem år sedan. Här kommer hon också att tillbringa större delen av sommaren, precis som hon har gjort varje sommar sedan starten.
– Jag har haft sammanhållen semester i ungefär tre veckor på fem år. Jag tog en vecka förra sommaren och året innan reste jag till Kina. Det var faktiskt en jobbresa, men jag räknar den som semester, säger Kristina Vardein.

Anledningen till att hon inte tar in vikarier är främst ekonomiska skäl. I stället sover hon lite längre på morgnarna och tar till vara på solen och ljuset under kvällarna. Men om hon inte hade tyckt att jobbet var roligt hade hon inte fortsatt.
– Butiken är ju som mitt barn och jag har en passion för det jag gör, säger hon.

Kristina Vardein är inte ensam. Enligt en undersökning som Företagarförbundet, en branschorganisation för Sveriges drygt 600 000 småföretagare, gjorde inför sommaren kan 3 av 10 småföretagare ta ut högst en veckas semester i sommar. Enligt Camilla Littorin, förbundssekretare på Företagarförbundet, finns det många olika skäl till att småföretagare ofta jobbar när andra tar semester.
– Många kan varken tacka nej till jobb eller stänga ner under några veckor eftersom man kan förlora kunder då, säger hon och pekar på att det krävs politiska beslut för att underlätta för företagare att anställa mer personal.
– Kostnaderna för att ta in anställda är för hög, säger Camilla Littorin.

Men det finns några knep som företagaren själv kan ta till för att få lite ledigt.
– Kan man inte ta sammanhängande semester kan man kanske ta långweekends, eller sprida ut ledigheten under året. Du kan också köpa till bokföringstjänster eller marknadsföring så att man inte behöver göra allting själv. Men då krävs det förstås en lönsamhet i företaget.

I frisörbranschen är många enmansföretagare som hyr in sig i salonger och bygger upp ett nätverk av kunder runt en hyrstol. Teresa Fondelius är frisör på Klippunkten och är en av dem. Många av hennes stamkunder klipper sig med sex veckors mellanrum, och därför kan det vara svårt för henne att ta ledigt i många veckor i rad.
– Man vill ju vara tillgänglig för kunden, säger hon.

I stället tar hon först en veckas semester varefter hon drar ner på arbetstimmarna under några veckor. Sommaren avslutas med ytterligare två veckors ledigt.
– Det funkar jättebra för mig. Jag blir ändå förslappad om jag går hemma för länge, säger hon med ett skratt.

VAR FEMTE HAR INTE RÅD MED SEMESTER

28 procent av Sveriges småföretagare tar ut mindre än en veckas semester i sommar. 18 procent tar ut två veckor, 20 procent tar ut tre veckor och 19 procent tar ut fyra veckor.

Det visar en undersökning som Företagarförbundet har gjort bland 1 668 av sina medlemmar inför sommaren.

Det vanligaste skälet till varför man som företagare inte tar ut semester är att verksamheten kräver att man är tillgänglig för kunder eller att de anställda har en lagstadgad rätt att ta ut semester varpå företagaren själv väljer att jobba.

20 procent uppger att de inte tar ut semester på grund av att de inte har råd.

Enligt branschorganisationen Företagarna arbetar egna företagare drygt 20 procent fler timmar än den genomsnittliga anställda. Skillnaden motsvarar mellan 340 och 380 timmar per år, eller cirka tio arbetsveckor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!