– Det är varken svårt eller konstigt att ta det här steget. Men många i vår omgivning har reagerat. De säger att det är vågat av oss att lämna Uppsala och emigrera till Spanien, säger Andreas Berger.
– Det är nu eller aldrig. Ska vi göra något nytt ska vi göra det nu, säger Åsa Berger.
– Det är en chans jag inte vill missa, säger deras son, Marcus Berger.
Vi sitter i köket i lägenheten på Västra Järnvägsgatan i Uppsala och sommarvärmen är tryckande och nästan outhärdlig inomhus. Ungefär den här temperaturen och varmare kommer familjen att leva med en större del av året när de lämnar det trygga och invanda livet i Uppsala. Familjen flyttar ner till den soldränkta turistbyn Nerja med 20 000 invånare i augusti. Där, mitt i centrum, har de köpt restaurangen La Capilla del Mar som fram till nu drivits av en spansksvensk familj.
Andreas Berger är grafisk formgivare men för tre år sedan började han arbeta som kock. Sonen Marcus Berger har ända sedan han gick ut hotell- och restaurangprogrammet varit verksam på ett flertal restauranger i Uppsala, Åre, Stockholms skärgård och på Gotland. Andreas pappa Sune Berger är professor i kulturgeografi och går in som delägare och hjälper till med restaurangen när han hälsar på.
– Han har aldrig varit inne i den här branschen men tycker att det ska bli jättekul. Han får hjälpa till med lite av varje och säkert kommer han att vara den som får gästerna att må bra, han är väldigt social och pratsam av sig, säger Andreas Berger.
Det är Åsa, Andreas och Sune Berger som är först på plats för att starta restaurangen. Åsa Berger, som är kostekonom och frilansande matkreatör, kommer till en början att flygpendla mellan Uppsala och Nerja eftersom yngsta dottern Josephine, 16, vill gå färdigt sina tre år på gymnasiet i Uppsala.
– Det får bli så här i början, sen får vi se. Jag kommer ner och jobbar i Nerja ett par veckor i taget. Här i Uppsala bor också vår mellandotter och hennes familj så vi kommer ha familjen på två ställen till en början. Det viktigaste är att vi tagit det här beslutet att verkligen förändra vårt liv. Sen får man ta steg för steg i rätt riktning, säger Åsa Berger.
Drömmen om att öppna eget hade de haft i ett par års tid men det var inte förrän i mars i år som det rätta tillfället dök upp.
– Vi hade tittat på flera restauranger i Uppsala men alltid var det något som satte käppar i hjulet. Det var för dyrt, fel läge eller något hinder som vi inte känt till. I Spanien är det dessutom billigare att köpa en restaurang, säger Andreas Berger.
Nerja var ingen obekant plats för dem. De senaste elva åren har de varit i byn ett par gånger om året och hälsat på släktingar med hus där.
– Vi känner mycket folk i Nerja och trivs jättebra när vi är därnere. Det har blivit som ett andra hem för oss under åren, säger Åsa Berger.
För att förändra sitt liv måste man våga utmana och ta risker, menar hon. Att se möjligheter i stället för hinder, är ett bra sätt att mota bort rädslan för det okända.
– Många i vår omgivning tycker nog det är större än vad det är. Jag tror att det mentala avståndet kan vara större än det fysiska. Nerja ligger bara fyra timmar bort med flyg. Det är ungefär som att flytta till en annan del av Sverige, säger hon.
När de bestämde sig för att köpa restaurangen, fick de hjälp av den förre ägaren. Han har hjälpt dem med det praktiska, som att ordna arbetstillstånd och skriva kontrakt. Tack vare honom fick de också veta att det är ekonomiskt fördelaktigare att starta ett familjeföretag i Spanien.
Det är visserligen ett ekonomiskt risktagande de tar, men inte i närheten av vad det skulle vara om de köpt något i Uppsala.
– Men de har varit mer pappersarbete än vad jag trodde, bara en sådan sak som att gå till banken och öppna ett konto där tog en massa tid, säger Marcus Berger.
Han ser flytten till Spanien som en utmaning och tycks inte känna några som helst tveksamheter till att driva en arbetsintensiv affärsrörelse i ett nytt land.
– Det känns bara spännande och roligt. Jag åker ju dit för att jobba, semester kan man nog glömma, säger han.
De hade aldrig tagit det här steget på egen hand. Ingen hade åkt till Spanien ensam och öppnat restaurang. Att familjen har lång erfarenhet av matbranschen är också en fördel, menar Andreas Berger och berättar om tillfällen då han stött på människor som närt en romantisk föreställning om att öppna restaurang eller kafé.
– Vill man förändra något i sitt liv är det bra om man gör något man behärskar. Vi kommer att få slita en hel del och det är alltid mer jobb än vad man tror, säger han och tipsar andra som också när på en dröm att ta reda på så mycket som möjligt innan.
Åsa Berger tycker också att man ska sätta upp rimliga mål och förväntningar och väga alla för- och nackdelar.
Ser ni inga svårigheter alls?
– Det är i så fall att vi inte kan spanska. Vi måste lära oss det. Men andra svenskar vi känner därnere säger att det tar ungefär ett år att komma in i språket. Och vi kommer att ha god hjälp av förre ägaren, han kan svenska flytande, säger Andreas Berger.
Marcus berättar att de fått veta att kommunen erbjuder gratis spanskundervising tre timmar i veckan för invandrare. Visst skulle de klara sig ett tag på engelska och svenska – det bor 3 000 utlänningar i Nerja varav cirka 600 är svenskar. Men de vill lära sig spanska och är övertygade om att de kommer att klara det också. Fast de kommer att sakna vännerna i Uppsala, staden de är uppvuxna i. Å andra sidan har flera av dem sagt att de kommer ner och hjälper till och hälsar på.