De flyttade efter nian

För varje år väljer fler och fler att söka till ett gymnasium som ligger i en annan kommun. Uppsalatjejerna Klara Lindqvist och Sara Holmberg är två av dem.

Klara Lindqvist från Uppsala spelar trombon mest hela dagarna på Kulturama i Stockholm. Sara Holmberg flyttade hemifrån för att plugga genteknik på Europaskolan i Strängnäs.

Klara Lindqvist från Uppsala spelar trombon mest hela dagarna på Kulturama i Stockholm. Sara Holmberg flyttade hemifrån för att plugga genteknik på Europaskolan i Strängnäs.

Foto: Robert Henriksson/Rolf Hamilton

Uppsala2008-11-03 00:00
I korridorerna på gymnasieskolan Kulturama myllrar det av instrumentfodral och genom dörrarna tränger såväl rockmusik som operasång. I något fönster skymtar också balettdans.
- Jag ville satsa på musiken, säger Klara Lindqvist om sitt val av gymnasium.
Hon bytte utbildning från journalistikprogrammet på Rosendalsgymnasiet i Uppsala och hoppade in i årskurs två på Kulturamas storbandslinje. Där får hon ägna den mesta tiden till det hon helst vill göra i livet - spela trombon.
- Det var ett stort steg att byta skola till Kulturama. Jag funderade väldigt mycket, eftersom musik är en svår bransch att våga satsa på. Det känns inte lika tryggt som samhällsvetenskap men nu är jag väldigt nöjd med mitt val.

Två till tre timmar per dag spelar hon tillsammans med sin klass, en timme i veckan får hon privatlektioner och i stort sett varje håltimme använder hon till att öva själv.
Ett minus på listan när hon övervägde att byta till Kulturama var att det var så långt hemifrån. Hon letar lägenhet i Stockholm men pendlar än så länge - fyra timmar varje dag går åt till att sitta på tåg, buss och tunnelbana.
- Det gäller att verkligen disponera tiden bra. Jag gör mycket läxor på tåget och sover ibland över hos kompisar i Stockholm.

För Sara Holmberg var det inte heller helt självklart vilket gymnasium hon ville gå på. Det enda hon visste var att hon ville läsa någon annan stans än i Uppsala, mest för att hon ville vara självständig. Och så ville hon ha något studieinriktat.
- Jag har alltid varit en pluggis, skrattar hon.
Till slut föll valet på Europaskolan i Strängnäs. Deras program med inriktning på kemi, och med specialkurser i bland annat genteknik, lockade. Och så resorna: Varje år får eleverna läsa på om en betydelsefull stad i Europa och sedan besöka den under en vecka.

Nu läser hon sista året på Kemi/fysikprogrammet och bor med en kompis i en trea alldeles intill skolan. Att bo på egen hand har varit både roligt och jobbigt.
- Jag har verkligen bott på alla möjliga sätt. Första året flyttade jag in i en källare hos en familj, hade egen ingång och eget badrum men åt tillsammans med familjen. Det var ett bra övergångssteg till att bo helt själv.
Sedan dess har hon testat på kollektiv och små ettor. Skolan har hjälpt till med att hitta boende.
Hon beskriver stämningen i sin klass som "nördig". Diskussionerna på rasten kan ofta handla om någon kemisk formel eller ett matteproblem. Men på skolan är det helt okej, ja nästan ett måste, att brinna för sitt ämne eftersom studietempot är högt, beskriver Sara Holmberg.
- Här är folk hur smarta som helst. Det är jättebra ur studiesynpunkt men det kan också bli en ganska stor press.
Efter studenten siktar hon därför på att ta ledigt några år och resa, innan hon går vidare på en läkar- eller forskarutbildning.
FRISÖK

Sedan ett drygt år tillbaka får du söka till vilket gymnasium du vill i hela Sverige. Oavsett om programmet du söker är specialutformat, med en inriktning som inte finns någon annanstans, eller ett helt vanligt natur- eller samhällsprogram. Men om skolan sen väljer att ta emot dig är upp till den kommun där gymnasiet ligger. Kommunerna eller styrelserna för de friskolor de gäller bestämmer hur många platser på ett program som ska avsättas för elever i den fria kvoten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om