Många stannar till. Klockan är sju på tisdagsmorgonen på Resecentrum i Uppsala. En äldre man säger att han borde ha utbildat sig till domare när han får veta varför gravljusen lyser i den mörka morgonen.
Gravljusen är en manifestation av nätverket "Gömda kvinnor" för att uppmärksamma hur det är att tvingas gömma sig, berövad på sitt allt för att slippa undan våld.
– Under förra julen dödades tre kvinnor i Sverige. Julen är en skräckens tid för många kvinnor och barn, säger en av de två kvinnorna som arrangerar manifestationen.
Hon vågar inte framträda trots att det inte är hon utan en anhörig som lever gömd. Själv är hon också hotad av samma man. I artikeln får hon heta Annika och hennes väninna, Hanna.
Intill ljusen ställer de två par skor, för vuxen och för barn. Skorna är gråmålade.
– De gråa står för fattig, trött och sliten, säger Hanna.
– Det är som om de här kvinnorna inte finns, de lever gömda och är glömda av samhället och av alla, säger Annika.
När hennes anhörig bestämde sig för att lämna mannen kontaktade hon Nexus som hör till Uppsala kommuns socialtjänst och är till för personer som utsatts för våld av partnern.
– Hon fick komma till ett skyddat boende i en annan stad direkt. Det fungerade bra. Men sen kom eftervåldet, säger Annika.
Med eftervåldet menar hon den situation som kvinnan hamnar i efter ett skyddat boende.
– Människor blir chockade när vi berättar. Till exempel kan kvinnan tvingas av våra myndigheter att hjälpa till så att förövaren ska få träffa sina barn. Men ingen lyssnar på barnen, de får inte bestämma om de vill träffa mannen som de sett slå deras mamma, säger Annika, och tillägger att det dessutom finns en risk att kvinnans hemliga identitet röjs i samband med att barnen överlämnas.
Två unga killar stannar till. En av dem översätter texten på en brun skylt för sin kompis: "Våldet tar inte jullov – 800 kvinnor tvingas leva gömda. Han går fri, är det rättvist?"
– Att det är kvinnan som med sina barn måste lämna sitt liv, sina vänner, sin familj, ja hela sitt sociala sammanhang, är hemskt, säger Hanna.
Båda anser att det är fel.
– Nyss dömdes en norsk man till att flytta från sin hemstad efter att ha trakasserat sitt ex trots besöksförbud. Att flytta förövaren är en bra lösning, säger Annika.