Familjen Tursak har bytt lägenhet och räknar med att byta igen inom några år.
Rikshem ska totalrenovera 1 206 lägenheter i Gränby. I etapp ett ingår knappt 300 lägenheter. Sedan omfattningen av renoveringen blivit känd har oron i området ökat. Enligt den lokala Hyresgästföreningen ser sig många om efter annat. Familjen Tursak har redan flyttat.
– Vi skulle få en hyreshöjning på över 3 000 kronor i månaden på Levertinsgatan där vi bodde förr. Det är för mycket när man har tre barn. Jag har inte heller fast jobb, säger Huda Tursak.
Familjen bor nu i en trea på 84 kvadratmeter på Tövädersgatan på andra sidan Gränbyparken. Döttrarna Evin och Aylin tittar på tv och stojar i soffan. De har inte hunnit vänja sig i det nya huset och längtar tillbaka till den gamla gården. Men många där planerar att flytta.
– Min mamma bor kvar men fyra av mina syskon har flyttat till Jälla. Två andra släktingar har flyttat till andra delar av stan och flera i vår gamla trappuppgång letar efter något annat, säger Huda Tursak.
Lägenheten på Tövädersgatan ska renoveras om fyra år. Blir hyrorna lika höga där tvingas familjen flytta igen. Huda Tursak undrar varför Rikshem måste renovera så mycket.
– Gör det som är nödvändigt så att vi kan bo kvar. Vi trivs ju, säger hon.
Åse Richard som sitter i den lokala hyresgästföreningen har gått runt och dokumenterat de boendes oro med en liten bandspelare. Nu har hon ett 40-tal berättelser:
En 21-årig kvinna berättar att hennes mamma måste byta från en fyra till en trea. Nu tvingas hon dela rum med mamman.
En kvinna som flyttade till Gränby för två år sedan för att få lägre hyra ser hur folk börjar ge sig av i grannskapet och ångrar att hon själv flyttade dit.
En annan kvinna berättar om sin granne med småbarn som inte råd att bo kvar. Han försökte köpa något men det blev för dyrt. Nu är han orolig för att behöva flytta med barnen till en tvåa.
– Många av de jag träffat är ensamstående med barn. De kommer att få svårt att betala hyran och tvingas flytta till mindre lägenheter eller lämna stan. Där hamnar de i en situation med trångboddhet. Bostadsbidragen kommer inte att lösa de här problemen. Vi vet att folk har flyttat både till Västerås, Örebro och Göteborg, säger Åse Richard.
Enligt Tomas Pettersson som är regionchef för Rikshem Mälardalen har bolaget en ökad omflyttning i Gränbyområdet just nu. Men den är inte stor. De senaste två åren har den legat på 15 procent. Nu är den uppe i 20. Av dem flyttar 40 procent till andra bostadsområden. Resten väljer att lämna Rikshem. Om det är på grund av renoveringarna är svårt att säga.
– Vi har också många hyresgäster som vill ha renoverat och som väntar på att vi ska börja, säger han.
Kan ni garantera de som inte har råd att bo kvar ett billigare alternativ?
– Nej. Inte garantera. Vi har de lägenheter vi har i Uppsala. Bara bland de som är lediga kan våra hyresgäster söka ett annat eller billigare boende, säger Tomas Pettersson.
Åse Richard tror dock att flyttsiffrorna är högre om man bara tittar på etapp ett. Hon har stött på flera pensionärer som planerat att bo kvar för att hyrorna varit låga. Så tänkte också Anna-Lena Byegård när hon valde att flytta till Gränby för ett par år sedan.
– Nu kommer jag att få en hyra på nära 10 000 kronor i månaden för min trea. Bara om jag avstår från en massa annat så kan jag ha råd med det. Hade jag vetat det här så hade jag stannat kvar i Uppsalahem där det finns mer att välja på, säger hon.
Men även där har renoveringarna stuvat om bland hyresgästerna. När etapp ett av Kvarngärdet var klar valde 27 procent att inte flytta tillbaka. Uppsalahem tror dock inte att alla gav sig av på grund av hyran. Bolaget har en årlig omflyttning på 17 procent i hela sitt bestånd så flera som velat lämna Kvarngärdet kan ha gjort det av andra skäl.
– Åtta av tio som valde att flytta tillbaka är nöjda i dag. Men det är klart att vi har respekt för att många anser att hyran höjts kraftigt, säger Uppsalahems kommunikationschef Linda Ryttlefors.
De flyr de höjda hyrorna
I höst startar Rikshems bostadsrenoveringar i Gränby. Men flyttkarusellen har redan rullat i gång. Med hyreshöjningar på flera tusen kronor i månaden har vissa inte råd att bo kvar.
? Vi skulle få en hyreshöjning på över 3 000 kronor i månaden på Levertinsgatan där vi bodde förr. Det är för mycket när man har tre barn, säger Huda Tursak.
Foto: Tor Johnsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!