De flesta som opererats är nöjda

Under de senaste tio åren har över 600 patienter opererats för fetma vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. En enkät med 279 patienter som opererats de senaste åren visar att 78 procent är mycket nöjda, 17 procent är nöjda. Fem procent är missnöjda efter operationen.

Uppsala2006-11-12 00:01
- Vi ska studera varför fem procent är missnöjda. Min gissning är att de inte har gått ned så mycket i vikt som de önskat, säger kirurgen Magnus Sundbom som under de senaste åren opererat merparten av alla fetmapatienter vid sjukhuset.
Han betonar att det aldrig går att garantera en viktminskning. Men enligt statistiken minskar patienterna i genomsnitt 13 BMI-enheter under första året. Det motsvarar cirka 45 kilo. Andra året fortsätter viktminskningen för att därefter plana ut.


BMI över 40
Det är endast kraftigt överviktiga som opereras för sin fetma. Patienten måste ha ett body mass index, BMI, på minst 40 för att det ska bli aktuellt med operation.
Kirurgisk behandling är avsedd som en sista utväg vid svår övervikt. Patienten bör ha en långvarig övervikt på cirka 40-45 kilo där upprepade livsstilsförändringar misslyckats.
- Det är viktigt att komma ihåg att vi inte gör operationen för att patienten anser sig vara tjock. Vi gör den för att den kraftiga övervikten leder till en rad olika sjukdomar och en för tidig död, säger Magnus Sundbom.

Stora konsekvenser
Patienten måste vara väl motiverad för en operation och införstådd med konsekvenserna - risken för komplikationer och den påtagliga förändringen av livsföringen.
Den numera pensionerade kirurgen Sven Gustavson är pionjär när det gäller så kallade gastric bypass-operationer vid Akademiska sjukhuset. Han inledde verksamheten 1996 med ett 30-tal operationer. I år räknar Magnus Sundbom med att omkring 120 patienter opereras enligt den här metoden.
Det var den amerikanske läkaren Ed Mason som redan 1967 började använda metoden gastric bypass. Han vidareutvecklade en operationsmetod som användes för cancerpatienter.
Under 2004 opererades i USA 150 000 patienter enligt gastric bypass. Numera används metoden vid flera sjukhus i Sverige.
- Vi håller mycket god kvalitet i Uppsala, kanske den bästa i landet. Vi har bra resultat tack vare en helhetslösning med utredningar på överviktsenheten och uppföljning av patienterna. Verksamheten känns trygg, säger Magnus Sundbom.
Trots att det finns en stor erfarenhet, såväl i Sverige som utomlands, av magsäcksoperationer vid övervikt, råder ingen enighet om vilken operation som är bäst. I Uppsala används nästan bara Gastric bypass eftersom patienterna mår bra efter detta ingrepp.

Komplikationer
Liksom vid alla bukoperationer finns risk för komplikationer, exempelvis lunginflammation, blodpropp och sårinfektion.
Men enligt Magnus Sundbom är det ytterst sällsynt med allvarliga komplikationer.
De små måltiderna för resten av livet innebär en stor omställning för patienterna.
- Från att ha försökt låta bli att äta ska patienterna nu äta sex gånger om dagen. Eftersom de bara kan äta väldigt lite är det mycket viktigt att de får i sig rätt sammansatt kost, säger Magnus Sundbom och tilllägger:
- Det får inte plats så mycket i magen efter en sådan här operation. Det känns motigt att äta mycket, lusten minskar eller försvinner helt. Om det orsakas av en hormonell omställning eller inte känner vi inte till.
Det finns dock patienter som några år efter operationen åter ökat något i vikt. Uppgången anses bero på felaktig kosthållning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!