Ett vanligt problem inom elevhälsan är att psykologtid bara köps in vid behov, vilket innebär att psykologen inte aktivt deltar i det förebyggande arbetet. Det konstaterade Skolinspektionen i sin årsrapport för 2016.
Av Uppsalas 22 fristående grundskolor uppger 16 att de tar in psykolog vid behov, visar en kartläggning som UNT har gjort. En av dessa är Kunskapsskolan med sina cirka 600 elever i årskurs 4 till 9.
– Skulle vi ha en skolpsykolog inne jämt skulle det finansieras via skolpengen och det behövs inte en skolpsykolog varje dag, säger skolans rektor Kerstin Larsson.
Samtidigt menar hon att det inte är ekonomiska skäl som ligger bakom beslutet att bara ta in vid behov.
– Man har en större flexibilitet när man använder sig av konsult. Har man exempelvis en psykolog anställd som är inne två dagar i veckan så är man låst till det, men det kan ju vara en period då man behöver ha en skolpsykolog på plats fem dagar i veckan. När man använder sig av konsult så har man den flexibiliteten.
Men skulle inte det bästa vara att ha en skolpsykolog på 100 procent?
– Jag kan inte se att vi skulle ha en bättre elevhälsa bara för att vi har en skolpsykolog anställd, inte ens om det var på 100 procent. Den resursen lägger vi hellre på en kurator eller specialpedagog då dessa gör mer nytta i det förebyggande arbetet.
Janne Eklund, rektor på Gluntens montessoriskola med ungefär 475 elever, tycker liksom Kerstin Larsson att det är mer flexibelt att använda sig av konsult.
– Att vi tar in vid behov betyder inte att vi bara använder oss av psykolog när det ska göras utredningar, utan den psykologen vi tar in är här varje vecka och är delaktig i det förebyggande arbetet som löper hela tiden, säger Janne Eklund.
Två fristående skolor som tidigare endast tog in skolpsykolog vid behov men som den här terminen kommer att ha en anställd i stället är Uppsala Musikklasser samt Uppsala Waldorfskola. Båda har sökt och fått bidrag från Skolverket i syfte att kunna göra personalförstärkningar inom elevhälsan.
– Vi förstärker både med utökad tjänst för skolsköterska och med anställning av psykolog i syfte att kunna arbeta mer förebyggande, det är ju ofta det arbetet som inte hinns med. Jag tänker att behoven av denna typ av stöd är ganska stora i samhället rent generellt och det här kommer att ge oss mer möjlighet att jobba med det, säger Anki Högberg, rektor på Uppsala Waldorfskola.